Lovca na donose: Nouriel Roubini in Robert Shiller

Članek slika

Potem ko so globalni delniški trgi v zadnjih dveh letih zrasli za rekordnih 95 odstotkov prostor za sicer bolj umirjeno rast še vedno obstaja.

V zadnjih dveh letih smo bili deležni velikega števila strokovnih analiz, ki so preigravale možne scenarije o sanaciji prizadetih delniških trgov, ki so po velikem padcu, ki je se je pričel z bankrotom investicijske banke Lehman Brothers septembra 2008 in končal z dnom v marcu 2009. V tem času so pregovarjanja o obliki odboja trgov (V,U, L...ipd) spominjale na Monty Phytnov skeč, kjer stranka v trgovino vrne domnevno mrtvo papigo, prodajalec pa stranko prepričuje, da papiga zgolj počiva. V primeru sedanje krize, je papiga, medtem ko se prodajalec nikakor ni mogel sporazumeti s kupcem, že zdavnaj odletela. Kupec tako ostane brez papige, prodajalec pa z nezadovoljnim kupcem. Oba izgubita.

Tako so vlagatelji in širša javnost z iskanjem razlogov in strahom pred izgubami zamudili veliko priložnost, saj so svetovni delniški trgi merjeni v indeksu MSCI World v dveh letih od odboja zrasli za neverjetnih 95 odstotokov. Hkrati so mnogi zasebni vlagatelji udejanili izgube, saj so naložbe panično prodajali v začetnem delu odboja, ko bi na trg morali vstopati s svežim kapitalom. Tistim, ki so se iz izkušnje preteklih dveh let nekaj naučili podajamo videnje bodočih priložnosti, kakor jih vidita dva izmed najvidnejših ekonomistov: Nouriel Roubini in Robert Shiller.

Roubini: Optimistično proti letu 2012

Napovedi Nouriela Roubinija, enega redkih ki je pravilno napovedal krizo v letu 2008, so dokaj optimistične, kar tiste, ki njegove analize pogosto spremljajo, navdaja s še dodatnim optimizmom.  Roubini ocenjuje trende v letu 2011 kot delno nadaljevanje trendov iz leta 2010: počasno okrevanje v obliki črke U za razvite trge (ZDA, Evropa) in močnejše okrevanje v obliki črke V trgov v razvoju. Trgi v razvoju uspešno ohranjajo zagon predvsem na račun močnih makrogospodarskih in finančnih temeljev. Tako naj bi po Roubinijevem mnenju globalno gospodarstvo letos beležilo 4 odstotno gospodarsko rast, kot rezultat 2 odstotne rasti razvitih trgov in 6 odstotne letne gospodarske rasti trgov v razvoju.

Ameriška podjetja, predvsem večje korporacije, beležijo izredno visoke dobičke, kar je ključnega pomena za rast delniških tečajev. Medtem Nemčija, kot motor evropskega gospodarstva, beleži močno gospodarsko rast. Osrednje gonilo globalne gospodarske rasti ostajajo trgi v razvoju, ki z obeti visokih donosov še naprej privabljajo vlagatelje s celega sveta.

Evroobmočje, geopolitična in valutna tveganja

Največjo potencialno nevarnost za nadaljno rast svetovnih trgov Roubini vidi v primeru poglabljanja težav evroobmočja, predvsem Portugalske, Španije in Belgije. ZDA se v tem času soočajo s potencialno grožnjo drugega dna nepremičniskega trga, visoko nezaposlenostjo in vse višjo ceno zadolževanja. Roubini prav tako opozarja na geopolitična in valutna tveganja, ki so se okrepila v zadnjem letu.

Shiller: Pričakujte donosnost delnic nad zgodovinskim povprečjem

Robert Shiller, Nobelov nagrajenec za ekonomijo, opozarja, da večina napovedi gibanj delniških trgov v prihajajočem obdobju, ki napovedujejo donose pod zgodovinskim povprečjem,  temelji na predvidevanjih kapitalskih dobičkov podjetij. Metoda je za Shillerja problematična, ker so kapitalski dobički odvisni predvsem od sposobnosti podjetij, da širijo svoj obseg poslovanja. Shiller zato zavrača takšno metodologijo in kot bolj primeren izpostavlja model P/E. Po tej metodi  je donos delnic odvisem predvsem od  sposobnosti podjetja, da ustvarja prihodke in od cen (delnic), ki so jih vlagatelji pripravljeni plačati za te prihodke.

Vrnitev delniških trgov

Delnice se trenutno, v primeru ameriškega indeksa Standard& Poor’s 500 (S&P 500), gibljejo okoli 15-kratnika prihodkov. Takšen nivo kazalnika P/E omogoča vlagateljem pričakovanje približno 6,5 odstotne letne donosnosti, kar sovpada z dolgoročnim povprečjem delniških trgov.  Shiller trdi, da lahko takšno donosnost vlagatelji pričakujejo v naslednjih letih, če podjetjem uspe obdržati sedanje nivoje prihodkov in če se cene delnic ne znižajo. V tem trenutku Shiller najde tudi nekaj argumentov za možno nadpovprečno rast ameriških delnic. Ameriška podjetja iz indeksa S&P 500 naj bi v drugem kvartalu letošnjega leta beležile kar 15 odstotno rast prihodkov na letnem nivoju, kar bi lahko vodilo l zgodovinsko nadpovprečnim donosom, višjim od  6,5 odstotne letne donosnosti.

Kdo so lovci na donose?

Lovci na donose so aktivni vlagatelji na kapitalske trge, ki razpolagajo z zadostnim znanjem in informacijami, na osnovi katerih lahko izkoriščajo nihanja trgov za vstop ali povečanje portfeljske izpostavljenosti na segmentih trga, ki v danem trenutku omogočajo ugoden vstop na trg in držanje kratko- ali srednje-ročnih pozicij z namenom maksimiziranja kapitalskih dobičkov. Z zavestnim izpostavljanjem visokemu tveganju na trg vstopajo ob nihajih trgov navzdol kot posledici večjih korekcij, naravnih katastrof, političnih nemirov in podobno. Na trgih delujejo obratno sorazmerno aktualnim trendom in na ta način izkoriščajo osnovno pravilo investiranja: »Kupuj poceni in prodaj drago«.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja