Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

Članek slika

Kriza je prinesla bistveno spremembo tudi na področju oglaševanja vzajemnih skladov, saj se je oglaševanje donosov umaknilo pospeševanju prodaje z nižjimi vstopnimi stroški. Sprememba, katero zaradi neposredne koristi za vlagatelje, z ekskluzivnimi znižanji vstopnih stroškov podipramo tudi Vzajemci.com.

Leto 2008 je poleg občutnega padca svetovnih kapitalskih trgov prineslo tudi spremembo v oglaševanju vzajemnih skladov in ostalih naložbenih produktov. Oglaševanje visokih preteklih donosov ni bilo več mogoče, zato so se družbe za upravljanje znašle pred težavno nalogo, kako s pomočjo tržnih komunikacij ohraniti zaupanje vlagateljev in preprečiti večje odlive iz skladov.

Predkrizno oglaševanje donosov

Pri oglaševanju preteklih donosov sicer ne gre za sporno trženjsko prakso, saj zakonska regulativa v teh primerih zahteva navedbo, da pretekli donosi niso garancija prihodnjih. Navkljub temu pa takšno oglaševanje ni družbeno odgovorno, saj bi morali vlagatelji naložbene odločitve sprejemati tudi ob upoštevanju ostalih ključnih postavk, najpomembnejša je gotovo tveganost naložbe. Posamezni sklad je namreč lahko zelo donosen, a zaradi previsokega tveganja za posameznega vlagatelja neprimeren. Prav tako se prepogosto pozablja na časovni element; najbolj tvegani delniški vzajemci niso primerni za investiranje na krajši rok od petih let. Na osnovi zgolj navedenih (visokih) donosnosti se tako lahko vlagatelj odloči tudi napačno, saj praviloma višje donosni skladi beležijo višjo nihajnost vrednosti. Ob visokih nihanjih vlagatelji pogosto podležejo psihičnemu pritisku ter prodajo naložbo ob nepravem času tj. ko vrednost občutneje pade in tako ustvarijo oz. realizirajo izgubo.

Kar seveda ne pomeni, da je bilo predkrizno oglaševanje zavajujoče, saj se je naložbena industrija držala vseh zakonsko predpisanih zahtev oglaševanja, katera izredno strogo definira in nadzira Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). S prihodom krize so tudi vlagatelji bili primorani v iskanje novih kriterijev za izbiro ustreznih naložbenih produktov.

Oglaševanje v času krize: preobrat prakse

S prihodom krize se je izpostavljanje visokih preteklih donosov umaknilo oglasom, ki predvsem utrjujejo vrednost blagovnih znamk v očeh vlagateljev, racionalni oglaševalski apel je zamenjal čustveni apel po pripadnosti. Kar ne preseneča, saj so DZU v času krize beležile padce čiste vrednosti sredstev skladov in so z branding kampanjami, ki so krepile pripadnost blagovni znamki skušale vlagatelje čutveno vezati na DZU in tako preprečiti večje odlive iz skladov. Širše gledano pa se je obseg oglaševanja v času krize prepolovil, kar je načeloma napačna strateška odločitev. Iz česar izhaja paradoks: medtem ko so DZU v času krize vlagatelje pozivale, da naj izkoristijo nizke cene in vlagajo na trge, same niso upoštevali istega nasveta in niso oglaševale takrat ko bi bilo najbolj smiselno in ko so bile cene oglaševanja na trgu najnižje.

Oglaševanje stroškovnih ugodnosti

Takšno zamujeno priložnost je težko nadoknaditi s pomočjo naknadnega pospeševanja prodaje, kar se dogaja v zadnjem času. Osnovni trženjski prijem za pospeševanje prodaje so tako v zadnjem času znižanja vstopnih stroškov. Ta pristop Vzajemci bistveno bolj podpiramo kot preteklo prakso oglaševanja visokih donosnosti, saj ima ta pristop neposredno korist za vlagatelja tj. nižjo vstopno provizijo.

Zato smo se tudi odločili, da v letu 2011 uporabnikom Vzajemci.com ponudimo serijo ekskluzivnih znižanj vstopnih stroškov za posamezne DZU, katerih boste deležni samo na Vzajemci.com. S tem ne želimo zgolj svojim uporabnikom ponuditi stroškovno najugodnejši pristop k vzajemcem, ampak tudi vlagatelje navaditi na upoštevanje vseh ključnih dejavnmikov pri izbiri vzajemnega sklada: poleg stroškov in preteklih donosov, tudi upoštevanje tveganja in ustrezne (časovne) ročnosti naložbe.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Japonska ne predstavlja neposredne grožnje vašemu portfelju

15.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja