Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

Članek slika

Do nevarnosti prekrivanje naložb v posamezne delnice pride lahko v primeru, da ima vlagatelj v svojem portfelju več skladov posamezne DZU s podobno naložbeno politiko.

Razpršitev investiranih sredstev je osnovna značilnost in tudi prednost naložb v vzajemne sklade, saj na ta način vlagatelj znižuje naložbeno tveganje. Vendar pa mora vlagatelj biti pozoren na možna prekrivanja posameznih delnic.

Podatek o tem, v katere vrednostne papirje vlagajo vaši skladi dobite v mesečnih poročilih skladov. Če se vam, po določenem času zgodi, da dva sklada vlagata dobršen del sredstev v delnice istega podjetja, je to situacija, v kateri je potrebno izvesti prilagoditve portfelja. Kako pride do takšne situacije?

Podvajanje posamezne delnice

V večini primerov družba za upravljanje (DZU) na osnovi analiz oceni, katere delnice so v danem trenutku (najbolj) ugodna nakupna priložnost. Na osnovi izbranih delnic DZU kupi večje število posameznih delnic za večje število skladov, katere DZU upravlja. Seveda upravljavci pri tem upoštevajo v prospektu sklada določeno naložbeno politiko in obstoječ portfelj naložb posameznega sklada. Do nevarnosti prekrivanje naložb v posamezne delnice pride lahko v primeru, da ima vlagatelj v svojem portfelju več (pod)skladov posamezne DZU z podobno naložbeno politiko.

Da bi se temu izognili je potrebno nekajkrat letno preveriti največje naložbe skladov, ki jih imate v portfelju. Podatke o največjih naložbah najdete na dnu osnovni podstrani posameznega sklada v zavihku 10 naložb. V primeru prekrivanja večih posameznih delnic se obrnite na naše svetovalce (pokličete lahko na tel. št. 080 35 08 ali nam pišete na [email protected]), ki bodo naredili temeljito analizo portfelja in v primeru prevelikih prekrivanj svetovali ustrezno modifikacijo vašega portfelja.

Koliko delnic podjetij istega sektorja imate v portfelju?

Lahko se zgodi, da imate v dveh skladih npr. 5 delnic energetskih podjetij (v večjem odstotku tj. delnico podjetja najdete med top 10 naložbami sklada). V tem primeru se vam sicer ne podvajajo delnice istih podjetij, a ste lahko preveč izpostavljeni enemu sektorju (v tem primeru energiji).

Četudi ta sektor v danem času prinaša visoke donose, se izpostavljate neželjenemu tveganju, katerega pri začetni naložbeni strategiji niste predpostavili.

Spomnite se na pok balona IT delnic ob koncu devetdesetih, ki so slabo desetletje prinašale odlične zaslužke, a je zlom tečajev ob poku balona izničil dolgoletne donosnosti.

Svetujemo vam, da modifikacij naložbenega portfelja ne izvajate brez strokovne pomoči.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja