Deripaska: Igre niso stale 51 milijard dolarjev

Članek slika

Oleg Deripaska, ruski aluminijski mogotec, je označil navedbe, da so olimpijske igre v Sočiju stale več kot 50 milijard dolarjev za "popolno sranje".

"Tem številkam ne verjamem. Ugibam, da so igre stale kakšnih 27, 29 milijard. To so prave številke," je povedal Deripaska za CNBC. Deripaska je zraven dodal, da teh številk ni objavila vlada ampak novinarji.

To cifro je sicer objavil organizacijski odbor olimpijskih iger 2014 v Sočiju. Delitev stroškov naj bi bila naslednja:

Malo več, kot 6 milijard dolarjev naj bi bilo porabljenih za izgradnjo olimpijskih objektov in transporta;
2 milijardi naj bi šlo za organizacijske stroške olimpijskih ter paraolimpijskih iger;
preostalih okoli 43 milijard dolarjev pa je bilo investiranih v številne regijske projekte, vključno z sedmimi milijardami za novo železnico.

Deripaska igram namenil 1,2 milijardi dolarjev

Poleg tega je veliko primerih šlo za denar zasebnih investitorjev. "Ne morete zraven šteti še zasebnih investicij. Ni bila samo država s svojimi velikimi vlagatelji ampak tudi veliko srednjih podjetij, ki so investirali sredstva v izgradnjo infrastrukture," je povedal. Zavrnil je tudi špekulacije, da je bil v investicijo prisiljen.

Deripaska je s svojim podjetjem Basic Elements za olimpijske igre porabil 1,2 milijardi dolarjev: več kot 700 milijonov za primorsko olimpijsko vas, 400 milijonov za mednarodno letališče ter 170 milijonov za pristanišče.

Stanovanja v olimpijski vasi bodo po zaključku iger prodana, pristanišče se bo preoblikovalo v marino za jahte. Na vprašanje, če bo z investicijo zaslužil, je odgovoril: "Enkrat. Je odvisno."

Dodal je tudi, da je letališče zelo dober posel. "Moramo biti del večjega nepremičninskega projekta. Ostalo bo prišlo, ko bodo ljudje videli kako dobro se je regija razvila," je dodal.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja