DZUBOX: Kaj bi naredili drugače?

Članek slika

Najboljše letošnje upravljavce premoženja smo vprašali: "Kaj bi v letu 2013 pri upravljanju sklada naredili drugače?"

Bližamo se koncu leta. Povprečna donosnost vseh vzajemnih skladov, ki se tržijo v Sloveniji, je dne 18.12.2013 znašala 4,02 odstotka. Povprečna donosnost najbolj donosnih skladov posamezne domače DZU v letu 2013 znaša 17,30 (aritmetična sredina na dan 18.12.2013). Tako smo se odločili, da bomo zbrali mnenja upravljavcev tistih skladov domačih DZU, ki so bili v tem letu najbolj uspešni.

Če bi lahko zavrteli čas nazaj, kaj bi v letu 2013 pri upravljanju sklada naredili drugače? Obžalujete kakšno odločitev oz. kaj bi naredili drugače?

Gorazd Grof, upravljavec ALTA USA: Vrtenje casa nazaj nažalost ne funkcionira in se ni dobro obremenjevati z zamujenimi priložnostmi, ker potem izgubiš fokus. Poskušam slediti nekaj zgodbam uspešnih podjetij v njihovem življenjskem ciklu, ker le z detaljnim poznavanjem podjetja dobiš zadosti obcutka, da prebrodiš tudi negativne korekcije ( ki jih prinese trg) in ne prodaš naložbe prehitro za realizacijo zgolj kratkorocnega dobicka. Pri vsakem poslu se zgodijo napacne odlocitve, tako tudi tu. Obžalovanje ne pomaga kaj dosti za naprej. Kot v vsakem poslu je tudi tu potrebno biti na preži in iskati nove priložnosti in locevati zrnje od plevela hkrati pa imeti zadosti potrpljenja , da te ne zmoti šum okolice.

Mitja Baša, upravljavec Triglav Hitro Rastoca podjetja: V letošnjem letu je delniški podsklad Trigav Hitro rastoca podjetja dosegel izjemno donosnost, ki je do 16.12. znašala dobrih 26 odstotkov. Tak rezultat je posledica velike razpršenosti naložb znotraj podjetij z nizko tržno kapitalizacijo in dobre strategije izbora naložb. Ob tem je potrebno poudariti, da so se med malimi podjetji dogajale prevzemne aktivnosti, kar je dodatno pomagalo k vecji donosnosti podsklada. Ocenjujem, da je bilo upravljanje podsklada optimalno, zato ne bi spreminjal nicesar. Obenem menim, da je zastavljena strategija primerna tudi za naprej.

Barbara Gacnik, upravljavka Infond Life: Vedno je prostor za izboljšave, vendar ne obžalujem nicesar.  Sektor zdravstva je skupaj s sektorjem trajnih potrošnih dobrin najdonosnejši sektor tega leta, do 13.12.2013 smo s skladom Infond Life ustvarili 24,68 % donos, sredstva v upravljanju skoraj podvojili in obdržali konkurencnost v primerjavi z ostalimi tovrstnimi skladi.

David Zorman, upravljavec KD Vitalnost: Leto 2013 je bilo za upravitelje tako enostavno kot tudi izredno zahtevno. Najpomembnejši trgi, tukaj govorimo o ZDA in EU, leto zakljucujejo v relativno visokih zelenih številkah. To pomeni uspešno leto, kar se tice absolutnih donosov. Ce pa pogledamo upravljanje glede na banchmark, pa je zgodba lahko tudi slabša, saj ce želimo v takih razmerah benchmarke premagati, je potrebno biti precej agresiven. Sam sem v letošnjem letu stavil bolj na stabilna podjetja ter delno tudi na trge v razvoju, ki pa leto koncujejo precej slabše. Na razvitih trgih je manjkala agresivnost.

Upravljavci NLB Skladi - Farmacija in zdravstvo delniški: Med »presenečenji« tekočega leta velja vsekakor izpostaviti panožno skupino Farmacija in zdravstvo, za katero smo imeli v družbi NLB Skladi le rahlo nadpovprečen pogled, a je ta panožna skupina v zadnjih letih zaradi stabilnosti poslovanja, visokih dividend in predvsem zaradi visokih preteklih donosnosti (zelo pogosta zmotna spodbuda za izbiro naložbe) dosegla precej visoko donosnost.  Za leto 2014 smo zaradi izjemnih preteklih donosnosti in ne več tako ugodnih vrednotenj kot pred nekaj leti postali še bolj zadržani prav do te panožne skupine.

Tudi če bi lahko zavrteli čas nazaj, ključnih analitskih odločitev v družbi NLB Skladi za leto 2013 ne bi spreminjali. Večja naklonjenost delnicam v primerjavi z obveznicami  se je v 2013 izkazala kot dobra odločitev, podobno velja za naklonjenost delnicam izdajateljev iz razvitim trgov v primerjavi z izpostavljenostjo do delnic izdajateljev iz razvijajočih se trgov.  Do določene mere so v letu 2013 presenetile posamezne panožne skupine, a gledano v celoti so se naša pričakovanja glede donosnosti panog uresničila.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja