James Smith: Sklad za tiste, ki iščejo globalno izpostavljenost in visoke donose

FundSelection intervju: James Smith, upravljavec Premier Global Power & Water Fund

Članek slika

James Smith je upravljavec Premier Global Power & Water Fund. Sklad v prvi vrsti investira v delnice podjetij po svetu, ki se osredotočajo na probleme zmanjševanja energijskih in vodnih virov, in tiste, katerih cilj je izboljšati uporabo takšnih virov.

Zakaj bi vlagatelje moral zanimati sklad, ki ga upravljate?

Obstaja več razlogov. Najpomembnejši je ta, da je ta sektor zgodovinsko gledano stabilen vir visokih donosov in je obenem tudi dovolj varen. Tako je primeren za vse tiste, ki iščejo nižjo volatilnost naložbe in zanesljiv vir rasti.

Kakšno naložbeno priložnost ponuja sklad?

Imamo mešanico - v prvi vrsti je to globalen sklad - v portfelju imamo mešanico stabilnih delnic podjetij iz razvitih trgov, ki ponujajo podlago za stabilno rast naložbe. Zraven imamo tudi nekaj bolj tveganih delnic podjetij iz trgov v razvoju. Delnice podjetij iz trgov v razvoju predstavljajo približno tretjino portfelja sklada kar je dobro, če želimo izkoristiti potencial trgov v razvoju, obenem pa imeti bolj varno naložbo.

Kateri primerjalni indeks se uporalja za primerjanje uspešnosti sklada?

Obstaja več globalnih indeksov, čeprav uradno ne uporabljamo nobenega. Bloomberg in FTSE imata oba nekaj dobrih indeksov. Ne uporabljamo jih za sestavo našega portfelja, jih pa uporabljamo za primerjavo naše donosnosti. Rad bi tudi povedal, da je donosnost sklada boljša od donosnosti teh indeksov od lanskega junija, ko sem prevzel upravljanje sklada.

Omenili ste stabilno donosnost. Kakšno donosnost lahko sklad generira?

Naš cilj je najmanj 4,5 odstotkov na letni ravni. Upamo seveda, da bo še višja in da bo rast dolgoročna.

In kako varne so dividende podjetij iz sektorja, kamor investirate sredstva vlagateljev?

Precej varna. Sektor delimo na reguliran in nereguliran. Pod reguliran spadajo podjetja, ki imajo na trgu monopol in so zaščitena. Sredstva razporedimo tako, da so naložbe v reguliranem sektorju nekoliko večje, kot naložbe v nereguliranem, in v rezultatu nastane zelo varna naložba. Dobički teh podjetij so določeni za več let vnaprej.

Kako pa se ta podjetja obnesejo v obdobjih povišane inflacije?

Zelo dobro vprašanje. Podjetja, predvsem tista iz reguliranega dela tega sektorja, imajo inflacijo všteto v svoje tarife. Torej, če se zviša inflacija, se zvišajo tudi njihovi prihodki in tudi dividende. Tako se tudi v obdobjih visoke inflacije dobro obnesejo.

Kako pa je s konkurenčnostjo sektorja v primerjavi s celotnim trgom?

Vedno bi dal prednost sektorju javnih dobrin, kamor spada ta sklad, prednost. Še posebej pa v tem trenutku ker se je v zadnjih 18 mesecih odrezal slabše od celotnega trga. Tradicionalno pa je boljši. V zadnjih 18 mesecih se je vrednost delnic tega sektorja skoraj ni spremenila. Tako sem mnenja, da je sektor podcenjen in se ponuja odlična priložnost.

Gledano v celoti, bi dali prednost razvitim trgom ali trgom v razvoju?

Imamo mešanico, ki skladu daje različno dinamiko. Približno dve tretjini sredstev imamo investiranih na razvitih trgih kar nam prinaša stabilne donose. Tretjino sredstev pa na trgih v razvoju kar zviša tveganje in tudi potencialno donosnost sklada.

Kateremu tipu vlagateljev bi priporočili, da investira v vaš sklad?

Predvsem tistim, ki si želijo globalno izpostavljenost. Tistim, ki si želijo stabilno rast sredstev in nižjo volatilnost od tradicionalnih globalnih delniških skladov. Vse od menjave upravljavca junija preteklega leta je sklad manj volatilen od povprečja. Torej, priporočil bi ga nekomu, ki si želi nizko volatilnost, globalno izpostavljenost in visoke donose.

Struktura naložb sklada

James Smith upravlja Premier Global Power & Water Fund, ki se trži tudi v Sloveniji. Več informacij o vzajemnem skladu najdete na predstavitveni strani sklada na Vzajemci.com

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja