Japonska ne predstavlja neposredne grožnje vašemu portfelju

Članek slika

Povprečna izpostavljenost slovenskih vlagateljev neposrednim naložbam na Japonsko je nizka in ne predstavlja razloga za skrb.

Rušilni potres na Japonskem, kateremu je sledil tsunami je pretresel borzo v Tokiju in ostale reginalne ter svetovne borze. Borzni indeks Nikkei 225 Stock Average je po ponedeljkovem padcu za 6 odstotkov v torkovem trgovanju zabeležil še večjo dnevno izgubo v višini več kot 10 odstotkov. V povprečju so delnice v osrednjem indeksu v dveh dneh izgubile 16 odstotkov vrednosti. Padec vrednosti je hudo prizadel vse sektorje in tudi najbolj dobičkonosna podjetja. Večje dnevne izgube so beležile tudi delnice držav in posameznih podjetij, ki so preko izvoza močneje povezane z japonskim gospodarstvom.

Glede na padec vrednosti večine vrednostnih papirjev ne glede na dejavnost ali pretekle rezultate podjetij nakazuje na dejstvo, da gre za efekt skupinske panike, katero je verjetno še dodatno spodbudila današnja objava tokijskih oblasti o stopnji radiacije, ki dosega 23 kratnik normalne tj. povprečne vrednosti.

Hitra reakcija za zavarovanje kreditnih tveganj in pomoč gospodarstvu

Japonska vlada se je sicer hitro odzvala na petkovo katastrofo in zagotovila več kot 200 milijard dolarjev s katerimi naj bi podprla japonsko gospodarstvo in stabiliziralia valutne trge. Vsekakor gre za dodatno obremenitev japonskega dolga, ki že presega 200 odstotkov BDP. Na ta način se želi Japonska zaščitit pred dodatnim povečanjem posojilnih tveganj, kar bi lahko vodilo v znižanje bonitetne ocene.

Državni paket v znesku 200 milijard dolarjev bo preko bančnega sistema zagotovil financiranje sanacijskih del in tudi povpraševanje po uvozu nekaterih dobrin, s katerimi bo Japonska sanirala posledice naravne katastrofe. Na ta način svetovno gospodarstvo zmanjšuje negativne posledice katastrofe.

Povprečni slovenski vlagatelj v vzajemne sklade ima neposredno v japonsko gospodarstvo vloženih le nekaj odstotkov celotnega portfelja. Zaradi padca cen japonskih vrednostnih papirjev naj vlagatelji obstoječih struktur naložbenih portfeljev ne spreminjajo! Predvsem ne prodajajte obstoječih naložb iz strahu pred morebitnimi padci vrednosti portfeljev, ki se lahko zgodijo v naslednjih nekaj dneh kot posledica manjših dnevnih padcev svetovnih borznih trgov. Vzajemci so dolgoročne naložbe, zato se držite začrtane naložbene strategije in vztrajajte pri strateški alokaciji vloženih sredstev.

Posredna nevarnost in hkrati neposredna priložnost

Padci vrednosti delnic preko 15 odstotkov kažejo na vseobči preplah in prodajanje vrednostih papirjev, značilno reakcijo trga v času neposredno po večjih naravnih katastrofah. Navkljub veliki povzročeni škodi, katero je utrpelo japonsko gospodarstvo, pa je za velik del izgub kriva panika vlagateljev. Padce tečajev v sicer bistveno manjši meri zaznavamo po vsem svetu, v Evropi je največji dnevni padec beležil nemški DAX, predvsem na račun obsežnega izvoza na Japonsko.

Izpostavljamo nekaj dnevnih sprememb najmočnejših, predvsem izvozno usmerjenih podjetij:

• Toshiba -18%
• Mitsubishi Motors -9,3%
• Toyota -7,4%

Torkovi padci delnic sicer nekaterih najmočnejših japonskih korporacij ne odražajo realnega znižanja vrednosti posameznih vrednostnih papirjev ampak so odraz paničnih prodaj na borzi v Tokiju. Navkljub povzročeni neposredni škodi, ki so jih utrpela navedena podjetja padci delnic ne odražajo realnega znižanja vrednosti teh podjetij. Da gre za panične prodaje dokazuje tudi dejstvo, da je v primerjavi z padcem vrednosti delnic Toshibe, delnica Tokyo Electric Power Co, ki upravlja jedrsko elektrarno v Fukushimi izgubila "le" 6 odstotkov več kot delnica Toshibe.

Ne spreminjajte strukture portfelja

Povprečni vlagatelj v vzajemne sklade na Vzajemci.com ima neposredno v japonsko gospodarstvo vloženih le nekaj odstotkov celotnega portfelja. Zaradi padca cen japonskih vrednostnih papirjev naj vlagatelji obstoječih struktur naložbenih portfeljev ne spreminjajo! Predvsem ne prodajajte obstoječih naložb iz strahu pred morebitnimi manjšimi padci vrednosti portfeljev, kateri se lahko zgodijo v naslednjih nekaj dneh kot posledica manjših dnevnih padcev svetovnih borznih trgov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja