Turčija najbolj donosna v minulem tednu

Monitor Vzajemcev: Trgi v razvoju

Članek slika

Na mesečni ravni med skladi, ki večji del sredstev nalagajo v razvijajoče se trge, ni bilo večjih sprememb: še vedno prevladujejo skladi, ki večji del sredstev nalagajo v Rusijo in druge države bivše Sovjetske zveze. Na tedenski ravni pa so bili zdaj najbolj uspešni skladi, ki imajo sredstva naložena v Turčiji.

Pregled dogajanja na razvijajočih se trgih v preteklem tednu

Na borznih parketih odmeva predvsem odločitev kitajske centralne banke, ki je v soboto že drugič v zadnjih treh mesecih zvišala ključni obrestni meri za posojanje in denarne vloge, vsako za 0,25 odstotne točke. Pojavljajo se špekulacije, da bo po novem s podobno politiko začela tudi Brazilija.

Kitajske oblasti želijo s tem preprečiti pregrevanje drugega največjega svetovnega gospodarstva in ublažiti inflacijske pritiske, svetovni vlagatelji pa se ob vsakem takem koraku bojijo, da bi se s tem občutno zmanjšala kitajska gospodarska dinamika, ki predstavlja motor svetovne ekonomije.

Kitajske investicije v tujno naj bi letos dosegle 50 milijard dolarjev

Kitajske investicije v tujino naj bi letos po pričakovanjih dosegle 50 milijard dolarjev. Država na tujem investira predvsem v energijo, rudarstvo in kmetijske projekte, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na letni ravni pa naj bi se prihodnje leto investicije v tujino še zvišale, in sicer za 10 odstotkov.

Pravtako bo Kitajska okrepila svoje že zdaj močne gospodarske vezi z Afriko. Gospodarsko sodelovanje Kitajske in črne celine je sicer v letošnjem letu znašalo 100 milijard dolarjev (76,2 milijarde evrov), je sporočila kitajska vlada

Brazilija z rekordno nizko stopnjo brezposelnosti

Brazilija beleži rekordno nizko stopnjo brezposelnosti; še več, v nekaterih panogah celo primanjkuje delavcev. Kot je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sporočil tamkajšnji statistični urad, stopnja brezposelnosti v tej južnoameriški državi znaša 5,7 odstotka.

Paragvaj letos z rekordno rastjo

Paragvaj je v letu 2010 dosegel rekordno 14,5-odstotno gospodarsko rast, predvsem na račun rekordnega izvoza žitaric in govedine, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v četrtek povedal predsednik te južnoameriške države Fernando Lugo.

Južnoafriška republika povabljena v skupino držav BRIC

Južnoafriška republika je prejela uradno vabilo, da se pridruži Braziliji, Rusiji, Indiji in Kitajski v skupini velikih vzhajajočih gospodarstev BRIC, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v petek povedala južnoafriška zunanja ministrica Maite Nkoana-Mashabane.

Pregled vzajemcev razvijajočih se trgov

Dogajanje na svetovnih trgih je vplivalo na gibanje točk globalnih vzajemnih skladov, ki so v povprečju teden končali nad gladino. Najbolj uspešen vzajemni sklad, ki večji del sredstev vlaga v razvijajoče se trge je bil ESPA STOCK ISTANBUL, ki je v enem tednu pridobil dobre štiri odstotke. Sklad sredstav v upravljanju nalaga v Turčijo.

Na mesečni ravni med najboljšimi petimi skladi prevladujejo vzajemci, ki svoja sredstva vlagajo v Rusijo oz. na razvijajoče se evropske trge. Glede na pretekli teden, je RCM Russland ostal na prvem mestu, SGAM Equities Emerging Europe je iz tretjega mesta skočil na drugo, VB GoEast Invest pa je s tedensko rastjo v višini 2,24 odstotka, iz petega mesta skočil na tretje.
TOP 5 - Razvijajoči se trgi

Na mesečni ravni je bil najbolj uspešen vzajemni sklad Raiffeisen družbe za upravljanje RCM Russland Aktien (+ 9,69%). Naložbeni cilj Raiffeisen Russland Aktien je dolgoročna rast kapitala ob večjih (kratkoročnih) tveganjih. Sklad vlaga sredstva na kapitalske trge Rusije in v države naslednice Sovjetske zveze. Za primerjalni indeks uporablja MSCI Russia 10/40 (80%), MSCI Russia SmallCap (20%).

Med prve tri sklade zadnjega meseca se je uvrstl SGAM Equities Emerging Europe. Cilj podsklada je doseči donos z vlaganjem v delnice podjetij Vzhodne Evrope in Balkana. Podsklad investira predvsem v delnice gospodarskih družb, ki imajo sedež ali velik delež poslovanja ter so uvrščene na organiziran trg v vzhodnoevropskih državah (Češka, Madžarska, Poljska, Rusija, Hrvaška, baltske države, Romunija, Bolgarija, Slovaška, Ukrajina, Slovenija in Turčija). Za primerjalni indeks uporablja MSCI EM Eastern Europe 10/40 Index (RI)

Sklad VB GoEast Invest nalaga v delnice in zamenljive zadolžnice podjetij, ki imajo svoj sedež ali poslujejo v Srednji ali Vzhodni Evropi. Dopustne so pa tudi: Gruzija, Kazahstan, Ukrajina in Turčija. Sklad spada med visoko tvegane sklade. Priporočljiva doba vlaganja pa je najmanj deset let.

Primerjava dveh domačih vzajemcev, ki večji del sredstev vlagata na razvijajoče se evropske trge





Na mesečni ravni med skladi, ki večji del sredstev nalagajo v razvijajoče se trge, ni bilo večjih sprememb: še vedno prevladujejo skladi, ki večji del sredstev nalagajo v Rusijo in druge države bivše Sovjetske zveze. Na tedenski ravni pa so bili zdaj najbolj uspešni skladi, ki imajo sredstva naložena v Turčiji.

Imate vprašanje?

V primeru dodatnih vprašanj in pojasnil se lahko obrnite na finančnega svetovalca Vzajemcev preko telefona 080 35 08 ali preko elektoronske pošte na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja