Prednovoletni »rally«

»Pole position« pripada surovinam, »emerging marketom« in Nemčiji

Članek slika

Prednovoletni reli se je začel že pred časom, čeprav do njega po teoriji učinkovitih trgov sploh ne bi smelo priti. Vabimo vas na ogled proge, po kateri se trenutno vozimo. Pozorni bomo na vse pasti, ki nas na njej čakajo.

Štartni strel je dala ameriška centralna banka s svojim širjenjem agresivne denarne politike, kar se odraža v dovajanju likvidnosti na kapitalske trge in v realno gospodarstvo. To sicer sproža vznemirljivo vprašanje, kaj bo, ko se bo dotok denarja ponovno ustavil? Sicer pa naj bi v prihajajočih mesecih ukrepi vodili naravnost v to, kar namerava doseči Fed: taljenje premij na tveganje, kar se že zelo dolgo odraža v relativno nizkem vrednotenju delnic glede na obveznice in hkrati prek programa odkupa obveznic s strani ameriške centralne banke v ohranjanje stroškov financiranja gradnje nepremičnin na stabilni ravni.

Nazadnje naj bi predvsem likvidnost, ki »sledi« donosom, ohranjala delniške trge v vlogi favorita, medtem ko na obvezniške trge latentno prežijo grozeča znamenja rastoče inflacije. Po tem scenariju (ponovno) vstopajo strategije dividend.

V zadnjih dvanajstih mesecih so na »pole positionu« glede na donosnost surovine, države v vzponu in Nemčija, pri čemer hitre menjave favoritov še ni na vidiku.

ZDA kot nekdanji motor konjunkture v svetu so sedaj samo še del bloka motorja, v katerem nastajajoči trgi prispevajo najmanj en cilinder, ki pa zato teče toliko močneje in bolj zanesljivo. Takt »starega« sveta je pri tem neuravnotežen. Na rast ZDA pritiskata trg dela in zniževanje dolgov. V Evropi pa se kažejo močne divergence med Nemčijo kot zmagovalcem globalizacije in »obrobnimi trgi«, ki jih zaznamujejo lokalni nepremičninski trgi in povečana državna zadolženost.

Še dobro, da je »šikana«, po imenu države PIIGS (Portugalska, Irska, Italija, Grčija, Španija) zaradi dogovora o skupni pomoči Irski začasno izgubila svojo grozljivost. A nevarnost še ostaja.

Zaradi tega bi lahko bile na stezi, ki jo moramo še prevoziti v zadnjih tednih leta, vedno nove udarne jame, ki jih povzroča porajajoča zaskrbljenost v zvezi s konjunkturo. Vendar pa nevarnosti zanašanja ni mogoče tako hitro odpraviti.

Za dobro lego na cesti skrbijo vrednotenja v sozvočju s pretežno previdnimi pričakovanji glede dobičkov, ki še puščajo manevrski prostor za pozitivna presenečenja.

Prednovoletni reli brez poškodb zaradi zdrsa vam želi

Hans-Jörg Naumer

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja