Hitri zaslužki so že za nami!

Članek slika

Realni ekonomski kazalci so preklopili na stabilnost, in celo s strani MDS je prišla konec marca „uradna“ potrditev, da naj svet ne bi že spet zdrsnil v recesijo.

Kapitalski trgi se gibljejo v zreli fazi konjunkturnega okrevanja. Realni ekonomski kazalci so preklopili na stabilnost, in celo s strani MDS je prišla konec marca „uradna“ potrditev, da naj svet ne bi že spet zdrsnil v recesijo.

Izboljšanje na trgu dela ZDA

Izstopa podatek, da je za trgom dela v ZDA najboljših šest mesecev po letu 2006. To izraža terminski trg za ameriški dolar in od dolarja lahko še kaj pričakujemo. Tudi to je indikator za oceno konjunkture v ZDA.

Brez bližnic pri iskanju donosov

„Hitri zaslužki na delniških trgih so že za nami“, je pravilno pripomnil kolega. Dinamika konjunkturnega okrevanja popušča. Zdaj bo težje dosegati tečajne dobičke, čeprav ne nemogoče. Zato ne čudi, da je prišlo do nemira, ko so se v zvezi s Kitajsko začele širiti latentne skrbi glede rasti, povezane s sporočilom, da naj bi tam popuščala dinamika povpraševanja po surovinah, cene nepremičnin pa naj bi še naprej nazadovale (kar je dobro!).

Geopolitika ostaja pomemben dejavnik

Prav tako ne gre spregledati naslednjega: geopolitika se lahko vedno znova pojavi na odru v različnih oblikah. Posledica bi bila lahko npr. rast cene nafte, ki jo spremljajo ustrezna konjunkturna tveganja. Na koncu pa bi lahko sliko določila likvidnost, ki išče donose. Najbolj se to kaže v tem, da se zdi, da podjetja razpolagajo s takšnimi količinami gotovine, da celo Apple izplačuje dividende. Na nemškem trgu pa so koncerni vključeni v indeks DAX, prekoračili rekordno vrednost 100 milijard evrov dobička.

Delnice še vedno ugodno vrednotene

Da sploh ne omenjamo likvidnosti, ki jo tri velike centralne banke – pa ne samo te – dajejo na razpolago. Obdobje poročil se izteka. Zdaj bo počasi že čas za opozorila
glede dobička za prvo četrtletje leta 2012. Pri tem je treba ostati sorazmerno miren. Revizijsko obnašanje analitikov v zadnjih mesecih sicer ponovno zarisuje boljšo (pričakovano) sliko dobička. Vendar optimizma ni na pretek. Vrednotenja na večini delniških trgov so še vedno poštena oz. privlačna. V celoti gledano sicer to ne kaže na hiter zaslužek, vendar pa je dolgotrajni donos ob vsej volatilnosti vseeno nekaj razveseljivega.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja