Valutna trenja v ospredju srečanja G20

Članek slika

Na srečanju voditeljev dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav sveta ti skušajo doseči večjo enotnost pri politiki deviznih tečajev. • General Motors je prvič po letu 2004 poslovalo z dobičkom. • Google napoveduje nadaljevanje prevzemov. • V ZDA krepka rast delovnih mest.

Valutna trenja v ospredju srečanja G20

Na srečanju voditeljev dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav sveta ti skušajo doseči večjo enotnost pri politiki deviznih tečajev, pri čemer je v ospredju zlasti tečajno razmerje med ameriškim dolarjem ter kitajskim juanom oziroma japonskim jenom. Po mnenju ZDA je namreč kitajski juan močno podcenjen, to pa vodi do visokega kitajskega presežka v trgovini z ZDA. Veliko pozornosti pa v teh dneh še vedno zbuja tudi napoved ameriške centralne banke, ki je napovedala program odkupa ameriških državnih obveznic v višini 600 milijard dolarjev. Fed na ta način skuša doseči depreciacijo ameriškega dolarja. Gre za neke vrste povračilni ukrep, saj bi ta poteza zmanjšala učinke podcenjenega juana, kar bi se odrazilo v manjšem ameriškem trgovinskem primanjkljaju v trgovini s Kitajsko. Zaskrbljenost nad načrtovanim ukrepom so izrazili zlasti v razvijajočih se gospodarstvih.

General Motors prvič po letu 2004 z dobičkom

Prvič po letu 2004 pa naj bi z dobičkom poslovalo podjetje General Motors, ki je v tretjem kvartalu letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani prihodke od prodaje povečalo za več kot tretjino. Z objavo dobrih rezultatov skušajo dodatno motivirati vlagatelje za sodelovanje v prvi javni ponudbi delnic podjetja, s čimer bi država svoj delež v podjetju zmanjšala na dobrih štirideset odstotkov.

Nadaljevanje prevzemov

Nadaljnje prevzeme napovedujejo v podjetju Google, kjer želijo še dodatno zaokrožiti ponudbo svojih spletnih storitev. S prevzemi manjših uspešnih podjetij namreč skušajo svojim uporabnikom že v začetku ponuditi kvalitetne nove storitve. Google je sicer v prvih devetih mesecih letošnjega leta za prevzeme porabil približno 1,6 milijarde dolarjev.

Krepka rast delovnih mest v ZDA

V ZDA se je v oktobru število delovnih mest povečalo za 151.000, stopnja brezposelnosti pa ostaja 9,6 odstotna. Znotraj zasebnega sektorja, ki je prejšnji mesec povečal število delovnih mest za 159.000, sta k odprtju novih delovnih mest sicer največ prispevala trgovina in gostinstvo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Skupne obveznice evroobmočja?

21.12.2010

M. Romih

Estonija kot prva baltska država prevzela evro

17.01.2011

M. Romih