V ZDA oktobra krepka rast števila delovnih mest

Čeprav Obama pozdravlja novico, se zaveda, da bo potrebno storiti več

Članek slika

Delodajalci v ZDA so oktobra skupno število delovnih mest povečali za 151.000, kar je največja rast po maju. Stopnja brezposelnosti je kljub temu že tretji mesec zapored ostala nespremenjena pri 9,6 odstotka, kažejo v petek objavljeni podatki ameriškega ministrstva za delo.

Ameriški predsednik Barack Hussein Obama je podatek o delovnih mestih pozdravil kot opogumljajočo novico, ki pa po njegovih besedah še ni dovolj dobra, da bi znižala nesprejemljivo stopnjo brezposelnosti.

»Odprt sem za vsako zamisel, vsak predlog, vsako pot, po kateri bi pospešili rast gospodarstva, tako da bi ljudje, ki potrebujejo delo, slednjega hitreje dobili,« je dodal.
V zasebnem sektorju se je število delovnih mest povečalo za 159.000, medtem ko se je v vladnem sektorju njihovo število zmanjšalo le za 8.000. K povečanju števila delovnih mest na skupni ravni so največ prispevali delodajalci v trgovini in gostinstvu ter agencije za zaposlovanje.

Poleg tega se je nekoliko podaljšala povprečna dolžina delovnega tedna, kar naj bi skupaj s povečanjem števila delovnih mest prispevalo k večjim dohodkom Američanov ter s tem večji potrošnji, ki poganja kar 70 odstotkov ameriškega gospodarstva.
Stopnja brezposelnosti je v skladu s pričakovanji, število novih delovnih mest pa močno zaostaja. Analitiki so namreč napovedovali, da bodo delodajalci v največjem gospodarstvu na svetu ustvarili 60.000 novih delovnih mest v zasebnem sektorju.
Ministrstvo je tudi navzgor popravilo podatke o plačilnih seznamih v avgustu in septembru. Po novih podatkih je zasebni sektor v teh mesecih dodal 103.000 več delovnih mest, kot so prvotno ocenjevali.

Ameriško gospodarstvo je v letošnjem letu zaenkrat ustvarilo 874.000 dodatnih delovnih mest, vendar pa jih je država v letih 2008 in 2009 izgubila več kot osem milijonov.
Gospodarstvo mora sicer podaljševati plačilne sezname za najmanj 100.000 delovnih mest na mesec samo zato, da sledi rasti prebivalstva. Da bi zmanjšalo stopnjo brezposelnosti, bo moralo dodajanje delovnih mest še bolj okrepiti, po ocenah analitikov na vsaj 200.000 mesečno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja