»Čas za Indijo, čas za delnice«

DZUBOX, Sivasubramanian K.N., Franklin Templeton

Članek slika

"Nižanja obrestnih mer, boljši poslovni rezultati podjetij in vladni ukrepi, bodo vlagateljem vlili samozavest, čeprav bodo skrbi glede dolga in upočasnjevanja gospodarske rasti ostale," pravi Sivasubramanian K.N., upravljavec indijske enote Franklin Templeton Asset Management.

Njegov sklad je po januarski rasti borznih trgov, povečal izpostavljenost podjetjem iz sektorja telekomunikacij, energije in financ, zmanjšali pa so izpostavljenost tehnološkemu sektorju. Pravi, da bi se morali vlagatelji paziti delnic, ki so v zadnjem obodbju beležili rast brez fundamentalne podlage.

Indijski kapitalski trg je od januarja zrasel za približno 15 odstotkov. Kaj je po vašem mnenju razlog za tako rast?

Boljši gospodarski kazalci iz ključnih trgov kot sta ZDA in Kitajska in pa tudi politične odločitve so vlagateljem vlili veliko mero optimizma. Trgi v razvoju so pridobili predvsem zaradi povečane likvidnosti, saj tuji vlagatelji zahtevajo višje donose za svoj vložek in iščejo srednje- do dolgoročne naložbene priložnosti.

Na rast indijskih delnic je treba tudi gledati v kontekstu dogajanja leta 2011, ko je trg zaostal za ostalimi. V okolju, ko so vlagatelji pripravljeni sprejeti več tveganja, gledajo na Indijo pozitivno. Večina morebitih negativnih šokov je že všteta v ceno delnic. Vsekakor pa moramo biti pozorni na delnice, ki so v zadnjem obdobju rasle brez prave fundamentalne podlage.

Ali pričakujete nadaljevanje rasti?

Težko je predvideti smer trga na kratki rok. Veliko bo odvisno od razmer drugod po svetu. Medtem ko tveganja glede dolga in upočasnjevanja gospodarske dejavnosti v Indiji ostajajo, lahko vidimo tudi znake, ki kažejo na izboljšanje stanja: centralna banka v Indiji je nakazala, da ne bo višala obrestnih mer; vlada dela na pospeševanju gospodarske rasti in trend nižanja napovedi dobičkov podjetij se je upočasnil.

Katere stvari so tiste, ki vas skrbijo glede kapitalskega trga v Indiji?

Kratkoročna smer bo odvisna od več dejavnikov, kot naprimer infacija, politika in stanje drugod po svetu, ki bi lahko znižalo likvidnost na trgu. Kakršnikoli dogodki, ki bi vplivali na višino tveganja, ki so ga vlagatelji pripravljeni sprejeti, rast cen surovin in energije in podobno, bi lahko spremenili stanje.

Je zdaj pravi čas za umik sredstev iz defenzivnih sektorjev?

Pozornost bi morala biti usmerjena na posamezna podjetja in njihove karakteristike in potencial rasti in ne na celotne sektorje. Podjetja izbiramo predvsem na podlagi nihovih individualnih kazalcev.

Seznam vzajemnih skladov, ki imajo velik del sredstev investiranih v Indiji

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja