Se vidimo v naslednji vojni!

Članek slika

»Kot vse kaže, navsezadnje zvita vrv ni bila kača, in analitiki večjih hiš so pohiteli s spremembami svojih pogledov za leto 2012. Sedaj svetujejo, da je divji bikovski trend prava pot in da je še kar nekaj prostora za zaslužek.«

Star slovenski pregovor pravi: »Kogar je pičila kača, se še zvite vrvi boji.« Omenjeno se je dogajalo tudi na finančnih trgih v drugi polovici preteklega leta z obuditvijo spomina iz leta 2008, ko je zaradi panike ob propadu ene največjih investicijskih bank Lehman Brothers na finančnih trgih vladalo zelo pesimistično razpoloženje ter je bila rdeča barva tečajev delnic in tveganih obveznic nekaj povsem normalnega. V tistem času je izpuhtelo veliko finančnega premoženja.

Analitiki pričakovali zelo težko prvo polovico 2012.

Velike banke in investicijske hiše imajo oddelke, katerih naloga je analizirati makroekonomske podatke držav, bilance podjetij ter izdajati napovedi in priporočila za svoje stranke. Če na kratko povzamemo priporočila za leto 2012, bi jih lahko strnili v naslednje teze. Pričakovali so, da bo prva polovica leta še zelo težka in da si lahko obetamo negativne donosnosti na vse bolj tvegane naložbe. V drugi polovici leta pa bomo priča okrevanju in leto zaključili z dobičkom. Glavna tveganja so videli v tem, da Grki ne bodo dosegli dogovora o prostovoljnem odpisu dolga, kar bi močno poglobilo evropsko dolžniško krizo. Pričakovali so tudi, da bo na Kitajskem prišlo do dolžniške krize in krepkega znižanja gospodarske rasti. Tveganja so bila povezana tudi z ameriškimi volitvami in zgornjo mejo ameriškega dolga.

A prav presenetljivo je, kako hitro trg obrne svoj obraz.

Že v decembru smo videli, da bo Evropska centralna banka (ECB) naredila vse, da prepreči likvidnostni krč evropskih bank (uvedla je triletno letno možnost dostopa do poceni kreditov - LTRO). Tudi podatki o kitajski gospodarski rasti in inflaciji so bili zelo spodbudni, kar omogoča sproščanje monetarne politike. V naslednjih nekaj tednih bomo skoraj zagotovo priča dogovoru o prostovoljnem delnem odpisu dolga Grčiji. Tudi ameriška centralna banka je podaljšala napoved o izjemno nizki obrestni meri do konca leta 2014.

Vse omenjeno je vodilo v pravo eksplozijo tečajev delnic in znižanje donosnosti do dospetja tveganih obveznic. Med njimi bi izpostavil španske, italijanske in slovenske. Strošek zadolževanja omenjenih obveznic se je v letošnjem letu krepko znižal, in sicer Italiji za 1,31, Španiji za 0,37 in Sloveniji za 0,77 odstotne točke. Za Slovenijo velja tudi dejstvo, da se je znižala politična negotovost. Ob potrditvi novega predsednika vlade so se na trgu spet pojavili kupci in cena obveznic se je skokovito dvignila.

Analitiki pohiteli s spremembami napovedi.

Kot vse kaže, navsezadnje zvita vrv ni bila kača, in analitiki večjih hiš so pohiteli s spremembami svojih pogledov za leto 2012. Sedaj svetujejo, da je divji bikovski trend prava pot in da je še kar nekaj prostora za zaslužek. Se pa realno v svetovnem gospodarstvu ni nič kaj bistvenega spremenilo . Še vedno moramo nadoknaditi dobrih 10 odstotkov donosa na delniških trgih in znižanje donosov tveganih obveznic za eno odstotno točko, da bomo prišli do točke, kjer smo zaključili prvo polovico lanskega leta. Naj veselje traja do naslednje vojne.

Kogar je pičila kača, se še zvite vrvi boji

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja