Srebro je morda še bolj perspektivno od zlata

Plemenite kovine primerne za zaščito premoženja oz. za dolgoročne naložbe

Članek slika

Vrednost zlata se je od leta 2000 do danes dvignila za 389 odstotkov, vrednost srebra pa za 347 odstotkov. In čeprav mnoge skrbi, da bo balon plemenitih kovin kmalu počil, neodvisni in mednarodni premoženjski svetovalec Bojan Pravica ter direktor podjetja Elementum Peter Slapšak menita, da se to še ne bo zgodilo in da se vlaganje v kovine splača.

Kot sta Pravica in Slapšak zatrdila v petek ob odprtju kongresa plemenitih kovin in surovin v Ljubljani, se bodo cene zlata in srebra v prihodnosti še zviševale. Analitiki po njunih besedah namreč ocenjujejo, da bo tako še deset do 15 let.

Slapšak je ob tem opozoril, da naložbe v obe kovini svetujejo celo banke, ki veljajo za konservativne institucije. Švicarska banka UBS tako po njegovih besedah svojim strankam svetuje, da naj imajo sedem do osem odstotkov svojega premoženja naloženega v zlatu.

Še zlasti je po besedah Pravice perspektivno vlaganje v srebro, in to kljub temu, da trenutno bolj raste vrednost zlata. Kot je pojasnil, je srebro zdaj za vlagatelje cenejše, ker se zaloge srebra ves čas zmanjšujejo, pa naj bi bilo te kovine samo še za 12 let. »Prav zato bo vrednost srebra znova eksplodirala in se ga splača na dolgi rok kupiti v fizični obliki,« je dodal.

Vlaganje v kovine je primerno za zaščito premoženja oz. za dolgoročne naložbe, manj pa za špekulativne naložbe, katerih cilj je hiter zaslužek, sta se strinjala strokovnjaka. Pravica je pri tem razložil, da ne gre za to, da vrednost zlata raste, temveč predvsem za to, da pada vrednost denarja.

Oba strokovnjaka za naložbe v plemenite kovine sta se sicer strinjala, da je treba biti pri tovrstnem vlaganju previden. Vsem potencialnim vlagateljem zaradi njihovih različnih pričakovanj zato svetujeta, da se pred vlaganjem v kovine posvetujejo s premoženjskimi svetovalci.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja