»Ne moremo govoriti o novem tehnološkem balonu«

Članek slika

Marca 2000, ko je bil tehnološki balon v ZDA na vrhuncu, so tudi delnice Appla dosegle rekordno vrednost, le malo manj kot 35 evrov oziroma štirikrat več kot leto prej.

Takrat je najvišje v zgodovini kotiral tudi borzni indeks Nasdaq-100, v katerega so ob "jabolku" vključeni tudi Google, Yahoo, Intel, Dell, Microsoft, Oracle in eBay. Vendar se je "pravljica", ki so jo do tedaj poganjali novi in novi vlagatelji, v nekaj mesecih končala, delnice pa so strmoglavile za več kot polovico, Applove na primer za kar 80 odstotkov. Danes se zdi, da se zgodba ponavlja. Omenjeni borzni indeks res dosega kvečjemu polovico rekordne vrednosti, toda ne gre spregledati, da so se delnice Appla od izbruha finančne krize konec leta 2008 podražile za več kot štirikrat, spletni socialni omrežji Facebook in Twitter pa se spogledujeta s tržno vrednostjo sto oziroma osem milijard dolarjev. Tu so še omrežje LinkedIn, katerega tržna vrednost znaša okoli 6,8 milijarde dolarjev, pa spletni radio Pandora, vreden več kot milijardo dolarjev, in številni drugi.

Čeprav do prvih javnih prodaj delnic (IPO), ko nova visokotehnološka podjetja hočejo čim prej do svežega denarja, prihaja tako pogosto kot pred desetletjem, pa so številni, tudi trg, mnenja, da nismo tik pred novim pokom tehnološkega balona. Navsezadnje gredo podjetja na borzo po svež kapital, ko se razmere izboljšajo.

"Trenutne razmere ne moremo primerjati s tistimi leta 2000, ko je na borzi počil tehnološki balon, saj so vrednotenja in kazalniki povsem drugačni. Takrat je bil vsesplošen bum interneta, pričakovanja vlagateljev so bila izjemno visoka. Na primer delnica Microsofta. Leta 2000, ko so bili že zunaj Windowsi, je bil njegov kazalnik P/E (cena delnice glede na čisti dobiček) nekajkrat višji kot danes, pa čeprav je Microsoft v tem času več kot potrojil tako prihodke kot dobiček," je pojasnil Jernej Kozlevčar iz Triglava DZU. Podobno je bilo z delnico Intela. Ta je v primerjavi z letom 2000 prav tako povečal poslovanje, pa je vrednost delnice nekajkrat nižja, je dodal. "Znotraj tehnološkega sektorja se vedno najde kakšno podjetje, ki raste močno nad povprečjem, vendar ima zato kakšen poseben produkt oziroma tehnologijo. Za kakšnega bi tudi lahko rekli, da je po vseh kazalnikih precenjeno, a bi moralo to veljati za ves trg, da bi lahko govorili o balonu," je dejal Kozlevčar.

Apple: prihodki dvakrat višji, dobiček štirikrat, delnica še višje

Da je vrednost delnice Appla od novembra 2008 do julija letos zrasla z 82 celo na več kot 400 dolarjev (včeraj je kotirala pri 370 dolarjih), se lahko v ameriški družbi zahvalijo predvsem skokoviti rasti poslovanja. Rasli so namreč tudi v kriznem letu 2008, od takrat pa so prihodke kar podvojili na lanskih 65 milijard dolarjev, dobiček pa povečali za štirikrat, na 14 milijard dolarjev. Visoko rast so v Applu temeljili predvsem na prodaji novih produktov, saj so lani v primerjavi z letom 2008 povečali prodajo tako namiznih kot prenosnih računalnikov. Na drugi strani je eksplodirala prodaja iphonov, s 6,7 na 25 milijard dolarjev, še pet milijard dolarjev pa so v blagajno Appla prinesli ipadi - prodali so jih 7458.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja