Na krilih dobrih rezultatov

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Triglav DZU - 16. teden

Članek slika

Svetovni delniški indeksi na krilih dobrih poslovnih rezultatov v zadnjih dneh pridobivajo na vrednosti in so se tako bistveno okrepili glede na padce, ki so bili posledica potresa na Japonskem.

Objave v zadnjih dneh nakazujejo na dobro poslovno okolje večine ameriških podjetij, ki so s svojimi rezultati presegala pričakovanja analitikov, obenem pa tudi napovedi kažejo zaupanje menedžmenta v uspešno in stabilno prihodnje poslovanje.

Uvod v sezono objav rezultatov kaže na dober zaključek

Za zdaj smo sicer videli šele uvod v sezono objav, za dokončno oceno bo treba počakati še kakšen teden ali dva, glede na videno pa bo očitno večina objav dobra. Glavni ameriški indeks S&P 500 tako do trenutka pisanja v letošnjem letu beleži donos 6,1 odstotka (v evrih -2,5 odstotka), indeksi glavnih evropskih trgov so v povprečju pridobili okoli 5 odstotkov, japonski NIKKEI pa zaradi potresa in naravne katastrofe beleži padec za 5,3 odstotka (v evrih -13,5 odstotka). Še precej slabši je za investitorje v letu 2011 borzni parket v Ljubljani, saj indeks SBI TOP nadaljuje v starem stilu, letos je tako izgubil 10,7 odstotka, med člani indeksa pa prav vse delnice z izjemo "najboljšega soseda" beležijo padec. S pravim hladnim tušem in padcem za 3,72 odstotka je borza v Ljubljani svoje stranke postregla v četrtek. Kratek skok na obvezniški trg pokaže, da je evropska dolžniška kriza vse prej kot končana, navkljub nekaj pozitivnim novicam v tem tednu se temni oblaki očitno še vedno zgrinjajo nad evropsko celino.

Skrbi glede evropske dolžniške krize

Zahtevani donosi za posamezne obveznice najbolj kritičnih evropskih držav dosegajo nove najvišje vrednosti, vedno bolj so glasna tudi ugibanja o možnih odpisih in prestrukturiranju grškega dolga. Desetletna grška obveznica tako prinaša kar 14,9-odstoten donos, irska obveznica enake ročnosti 10,4 odstotka ter portugalska 9,5 odstotka. Španija kot zadnja trdnjava še ne kaže večje panike med vlagatelji, saj za njeno 10-letno obveznico zahtevajo donos v višini 5,5 odstotka.

Žlahtne kovine dosegajo rekorde kot za stavo

Depreciacija dolarja v primerjavi s preostalimi glavnimi svetovnimi valutami še naprej pozitivno vpliva na gibanje vrednosti surovin, med katerimi smo v preteklosti največkrat omenjali zlato in srebro. Pregovorno najboljši hranilec vrednosti tako kot za stavo dosega nove rekorde, zadnji znaša že 1509 dolarjev za unčo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja