Kotacija v Varšavi?

Članek slika

No, pa smo jo končno dočakali, kotacijo slovenskega podjetja na tolikokrat opevani borzi v Varšavi, namreč.

Nova KBM končala dolgo načrtovan projekt

Nova KBM je torej s postopkom dokapitalizacije in izdaje delnic v Varšavi končala dolgo načrtovan projekt, ki naj bi povečal zanimanje za delnice mariborske banke, povečal likvidnost trgovanja, glede na trenutna vrednotenja in temeljne kazalnike ostalih bančnih delnic v Varšavi pa bi tudi cena delnice lahko pridobila nekaj vrednosti. Delnice posameznih poljskih bank namreč kotirajo pri bistveno višjem razmerju tržne glede na knjigovodsko vrednost delnice, ustvarjajo pa, v nasprotju z mariborsko banko, visok donos na kapital.

Možnost kotacije še kakšnega slovenskega podjetja

Glede na pretekle izjave in informacije s strani uprav nekaterih slovenskih delniških družb obstaja možnost, da bomo v prihodnje videli še kakšno slovensko podjetje na varšavski borzi, saj je tam število investitorjev in njihovo zanimanje za delnice podjetij bistveno večje kot v Ljubljani.

Malo zanimanja za delnice Nove KBM

Poglejmo, kaj je prinesla praksa? Za delnicami Nove KBM je tako v Varšavi do trenutka pisanja sedem trgovalnih dni in počasi že lahko pogledamo, kako uspešna je bila mariborska debitantka. Prvi trgovalni dan je z obsegom trgovanja 35.977 lotov razbil začetno tremo, drugi dan pa z 151.000 lotov upravičil pričakovanja, podrobnejši pregled pa pokaže, da sta večino prometa prinesla dva blok posla večje količine. Petek trinajsti je bil za trgovanje nesrečen, saj niti en lot delnic ni zamenjal lastnika. Ta teden je prinesel ponedeljkovih 790 lotov prometa, torkovih 6650, sredinih 321 in včerajšnjih (do trenutka pisanja teksta) 10 lotov prometa. Povprečni promet zadnjih štirih dni torej znaša 1942,75 lota, kar vrednostno pomeni okoli 16.000 evrov. Samo za primerjavo in boljši občutek, v Ljubljani je v zadnjem letu v povprečju lastnika zamenjalo okoli 5300 delnic na dan.

Cene delnic odražajo uspešnost poslovanja

Pogled na nakupne in prodajne naloge pokaže veliko razliko oziroma t. i. spread, ki znaša kar nekaj odstotkov, torej o dobri globini trga za zdaj ne moremo govoriti. Za pomembnejše zaključke o smiselnosti kotacije v Varšavi bo treba počakati dalj časa, vsekakor pa naj druga slovenska podjetja spremljajo izkušnjo Nove KBM, saj smo v preteklosti pogosto slišali frazo, da v Ljubljani ni zanimanja investitorjev, temu primerno pa se gibljejo tudi tečaji delnic. Tako v Ljubljani kot v Varšavi se vlagatelji obnašajo racionalno, cene delnic pa odražajo uspešnost poslovanja in smiselnost prihodnjih poslovnih načrtov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja