Živahno obdobje objav poslovnih rezultatov

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Triglav DZU - 4. teden

Članek slika

Glavni ameriški indeks S&P 500 je letos pridobil 3 odstotke, v evrih pa je zaradi depreciacije dolarja njegova rast minimalna. Dobre novice iz najpomembnejših svetovnih gospodarstev se tako nadaljujejo, prav tako se je že začela objava poslovnih rezultatov za zadnji lanski kvartal. Objavljeni rezultati so tako kot v preteklih kvartalih v večini primerov presegali pričakovanja analitikov, kar je z redkimi izjemami pozitivno vplivalo na tečaje delnic. Obeta se nam še en zanimiv teden.

Začetek novega koledarskega leta je prinesel nadaljevanje optimističnega razpoloženja na večini svetovnih borznih trgov. Do trenutka pisanja članka tako nemški DAX beleži 3,5-odstotno rast, francoski CAC 40 kar 6,7 odstotka, še veliko bolj uspešen pa je začetek leta za španski IBEX 35 (+9,8 odstotka) in italijanski FTSE MIB (+10,6 odstotka).

69 odstotkov objav je bilo boljših od napovedi

Svoje poslovanje je za zdaj razkrilo 144 podjetij, od tega jih je 69 odstotkov objavilo boljše rezultatov od pričakovanj, 18 odstotkov slabše in 13 odstotkov skladno s pričakovanji. Kot vedno so vlagatelji veliko pozornosti namenili tudi napovedim uprav družb za poslovno leto 2011 in pogledu na trenutno gospodarsko okolje. V večini primerov se podjetja srečujejo s stabilnimi razmerami in optimistično pogledujejo v prihodnost z novimi ambicioznimi načrti. Pred nami je sicer še velika večina poslovnih objav, zato bomo za večje sklepe morali počakati vsaj še teden ali dva, saj je na koledarju objav še veliko vodilnih podjetij iz posameznih panog, in šele takrat si bomo lahko ustvarili celotno sliko. Najprej sta včeraj po 22. uri glavne številke predstavila Amazon.com ter Microsoft.

Živahen teden se bo nadaljeval v ponedeljek

Danes sta pred trgovanjem od pomembnejših objav na sporedu tiste od naftnega giganta Chevrona in proizvajalca avtomobilov Ford. Živahen teden se nadaljuje prihodnji ponedeljek, ko bo pred trgovanjem poslovne rezultate objavil Exxon Mobil, ki je še vedno največje podjetje na svetu s tržno kapitalizacijo 402 milijardi dolarjev (Apple kot drugi ima kapitalizacijo 316 milijard dolarjev). Kako uspešno posluje glavni kitajski spletni iskalnik Baidu.com, bo znano v ponedeljek po koncu trgovanja.

V torek bomo lahko brali pošiljko iz UPS, o dobičkonosnosti premoga bodo poročali iz Massey Energy, kakšno je zanimanje za računalniške igre bo razkrilo poročilo podjetja Electronic Arts. V sredo bomo videli, kakšno je zanimanje za otroške igrače (Mattel), gospodinjske aparate (Whirlpool) in hitro prehrano (YUM! Brands). Zaradi pomanjkanja prostora drugih ne bomo naštevali, vsekakor pa se ponovno obeta zanimiv teden.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja