Se približuje vihar nad evropskim morjem?

Članek slika

Zadnji tedni in predvsem dnevi so prinesli nadaljevanje negotove usode okoli evropske dolžniške krize. Zahtevani donosi za obveznice posameznih držav dosegajo vrednosti, za katere vsak povprečen vlagatelj lahko oceni, da vključujejo veliko mero nezaupanja.

Do trenutka pisanja teksta tako donos desetletne obveznice Grčije znaša 12,5 odstotka, obveznica enake ročnosti Irske 9,2 odstotka in Portugalske 7,3 odstotka. Preplah se v polni meri še ni premaknil na Španijo (5,5 odstotka) in Italijo (4,95 odstotka), kljub temu pa so se stroški zadolževanja tudi za omenjeni državi v zadnjih mesecih bistveno povečali.

Vse oči uprte v srečanje glavnih finančnikov Evropske unije

Ob relativno visokih trenutnih zadolženostih nekaterih držav lahko vsako povečanje zahtevane stopnje donosa za samo nekaj bazičnih točk pomeni veliko breme za proračun prek povečanih stroškov kreditiranja. Negotovim razmeram glede finančne situacije proračunov posameznih držav sledijo tudi ocene glavnih bonitet hiš, ki so tako v tem tednu znižale oceno Grčije in Španije.

Vse oči so tako uprte v srečanje glavnih finančnikov Evropske unije 24. in 25. marca, kjer naj bi se dogovorili o kredibilni rešitvi za nastalo krizo. Da bodo morale posamezne države hitro kaj spremeniti, ni več dvoma, saj sta predvsem nemška in francoska parnika že polno obtežena, ko vlečeta nekatere jadrnice s sicer spuščenimi, a napol raztrganimi jadri in nekaj starih barkač, ki jih je že dobro zalila voda. Kapitanka Merkel sicer (za zdaj) ne dopušča možnosti, da bi presekali vrv, s katero nemški parnik vleče katero od preostalih ladij, vseeno pa pomoč in reševanje ne moreta trajati predolgo. Vsaka država članica se bo morala hitro postavili na dobre temelje in zakrpati vse nastale luknje, da bo lahko v prihodnje samostojno plula po razburkanem morju. Vremenska napoved je slaba in negotova, da pa ne drži vedno, smo lahko tudi sami z dežniki v rokah izkusili na lep sončen dan.

Za konec zajadrajmo še na trg žlahtnih kovin

Negotove razmere v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu so v ponedeljek pognale zlato na nove rekordne vrednosti, tokrat že na 1444,95 dolarja za unčo, do trenutka pisanja članka pa je vrednost le nekoliko popustila na 1404 dolarje. Še veliko večjo rast zadnje mesece beleži srebro, ki je skočilo na 36,75 dolarja za unčo, kar je ravno tako najvišja vrednost v zgodovini, seveda ob neupoštevanju vrednosti iz začetka leta 1980, ko je zaradi različnih špekulacij kratkotrajno doseglo cene tudi blizu 50 dolarjev za unčo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja