Ohranite mirno kri in s tem doseženo vrednost portfelja

Članek slika

Vlagatelji prestajajo pomembno psihološko obdobje, v katerem morajo vzdržati pritisk trgov. Če vas strah navaja na misel o prodaji naložb, izkoristite možnost neobdavčenih prehodov v varnejše podsklade in ohranite doseženo vrednost portfelja.

Pretekli teden je znova dokazal, da sta visoka volatilnost na finančnih trgih in z njo povezan strah vlagateljev, dve največji groženj pri dolgoročnem vlaganju v vzajemne sklade ali ostale oblike dolgoročnih naložb.

Ne le kratkoročni padci tečajev, pač pa pojav množične panike, lahko zelo hitro vlagatelje privede do neracionalnih odločitev. Večji padci tečajev v kratkem času in posledična pretirana čustvena reakcija vlagateljev lahko povzročita, da je končna donost naložbe bistveno nižja od tiste, ki bi jo realizirali v normalnih okoliščinah. Zaradi visoke volatilnosti tečajev se namreč pogosto zgodi, da marsikaterega vlagatelja zgrabi panika in podleže pritisku trga in naložbo proda v napačnem trenutku. Včasih že sama misel na izgubo denarja večini, tudi tistim bolj izkušenim, nažene strah v kosti. Strah ponavadi pri vlagateljih povzroči odločitve, ki ne prinesejo dobrih rezultatov, temveč le izgube.

Da bi vam pomagali ohraniti mirno kri in vas s tem odvrnili od prehitrih reakcij, katere bi lahko kasneje obžalovali, vam znova podajamo nekaj osnovnih postavk za uspešno dolgoročno investiranje:

Ohranite dolgoročno perspektivo

Pri vlaganju v vzajemne sklade velja osnovno pravilo, da gre za dolgoročno naložbo, ki naj ne bi bila krajša od petih let ali več (v primeru delniških naložb). Vsak vlagatelj mora, preden se odloči za posamezno naložbo, dobro preučiti tveganje, ki ga le-ta prinaša.

Najbolj se bojte lastnega strahu

Rezultati mnogih raziskav so pokazali, da investitorji, ki uporabljajo dolgoročne strategije vlaganja brez prepogostih sprememb portfelja, dosežejo višje donose od tistih, ki pogosto menjajo naložbe portfelja.

Kar dokazuje trditev, da so čustva lahko pri vlaganju na kapitalske trge vlagateljev največji sovražnik. V trenutkih, kot trgi padajo dlje časa, začnejo nekateri vlagatelji dvomiti o odločitvah, ki so jih sprejeli pred časom in za katere so bili trdno odločeni, da so prave. Ker pa po določenem času pritiska ne prenesejo več, se vlagatelji velikokrat prehitro odločijo za prodajo.

Ameriški poslovni časnik American Economic Review je izdelal študijo o tem, koliko so investitorji v zadnjih 10 letih zaslužili in koliko bi zaslužili, če bi portfelj v tem času pustili nedotaknjen. Rezultati so bili presenetljivi in so pokazali, da je povprečen vlagatelj v tem času zaslužil le 50 odstotkov tistega, kar bi zaslužil, če naložbenega (delniškega) portfelja v tem obdobju ne bi spreminjal.

Zakaj v recesiji ni smiselno prodajati točk vzajemnih skladov

1. Recesija ne izključuje dobičkov. Tudi v recesiji nekateri sektorji delujejo pozitivno. Delnice podjetij iz necikličnih panog in osnovnih potrošniških dobrin ter žlahtne kovine ponujajo možnosti dobrih donosov tudi v obdobjih, ko trgi padajo. Nazoren primer poda zadnja recesija med marcem in novembrom 2001. V tistem obdobju je bila polovica delnic na Wall Streetu pozitivnih (približno 2.000). Od teh je 826 delnic do leta 2008 potrojilo vrednost (vir: fool.com).

2. S tem bi storili osnovno napako dolgoročnega investiranja: prodali bi na najnižjih nivojih, in ko bi se zadeve umirile, znova vstopili v igro pri bistveno višjih cenah. Ne pozabimo na okrog triodstotne vstopne stroške ponovnega vplačila v delniške sklade in morebitne izstopne ter ostale administrativne stroške. Če vlagate v sklade na daljši rok (5 let in več), vas obdobje kratkoročnih padcev ne sme skrbeti.

Korekcije priložnost za dolgoročne vlagatelje

Vsaka korekcija zniža najvišje tečaje na raven, ko postanejo najbolj precenjene delnice ponovno primerne za nakup. Na podlagi preteklih gibanj lahko ugotovimo, da celo med recesijo delnice (posledično tudi skladi) lahko nadvse dobro uspevajo. Korekcija vedno prinese odlične nakupne priložnosti ali pa kar razprodaje celotnih sektorjev, kar je enkratna priložnost za vplačilo novega denarja.

Če strahu ne morete premagati, začasno prenesite del portfelja v varnejše podsklade

Ko tečaji padajo, se dolgoročni vlagatelj ne sme ustrašiti, ampak mora ohraniti trezno glavo. Naložbe, ki jih ima v portfelju, naj zadrži. Če pa že morate zaradi lastnega miru zmanjšati izpostavljenost, je najboljše, da prodate del najbolj tveganih naložb. To je treba storiti zelo premišljeno in v minimalnem obsegu.

Namesto prodaje izkoristite možnost neobdavčenih prehodov v varnejše podsklade in ohranite vrednost, katero ste skozi obdobje varčevanja dosegli, ter naložbo premestite nazaj v delniške sklade, ko so časi bolj primerni za nadaljnje varčevanje v delnicah ali drugih bolj tveganih finančnih instrumentih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja