Koliko Trumpa lahko prenesejo trgi?

Članek slika

Njegov največji dosežek bi bil mir z Rusijo. Kaj pa mir doma?

Geopolitična tveganja bi lahko primerjali s papirnatimi urezninami; ena sama ureznina še ne prinese večje bolečine, kar pa ne velja v primeru istočasnega večjega števila papirnatih ureznin, ki lahko skupaj presežejo prag bolečine. Podobno kapitalski trgi dokaj dobro prenašajo razna geopolitična tveganja, vsaj do točke ko vsota geopolitičnih silnic doseže sistemsko točko preloma, ki za sabo potegne reakcijo trgov, ki se lahko zgodi čez noč in kot tsunami brez opozorila opustoši trge. Zato so navedbe ključnih geopolitičnih tveganj del vsake analize naložbenega portfelja in tudi eden ključnih dejavnikov pri pripravi naložbenih priporočil.

Fenomen Trumpa

Analitiki, ki se ukvarjajo z identifikacijo geopolitičnih tveganj pa so v zadnjih osmih mesecih trčili v povsem nov fenomen, ki njihovo delo izdatno otežuje: nepredvidljivost novega predsednika ZDA Donalda Trumpa. S prihodom Trumpa na politično sceno so se geopolitične karte večkrat premešale, največje težave analitikom povzroča predvsem nejasno definirana zunanja politika in razhod med predsednikom ter stranko, katero zastopa. Ne pozabimo, da imajo republikanci nadzor nad obema domovoma kongresa, kar naj bi omogočalo sinhrono izvajanje politik skladno z Belo hišo, a praksa je večkrat pokazala da temu, vsaj zaenkrat, ni tako.

Neusklajenost republikanskih večin 

Razkol znotraj republikanske stranke je bil očiten pri padcu zdravstvene reforme, ki je padla na glasovanju v senatu in pokazala na problem, s katerim se bo Trump moral soočiti. Če mu ni uspelo dobiti 51 glasov podpore za proračunsko usklajevanje zdravstvene reforme, bodo ostale zakonske spremembe, za katere potrebuje 60 glasov, še toliko težje. Na obzorju so namreč željene spremembe na področju davčne zakonodaje in infrastrukturnih vlaganj in pa za potrošnike najbolj zaskrbljujoča nova dodatna obdavčitev v višini 20 odstotkov, ki bi lahko s podražitvijo košarice osnovnih potrošniških izdelkov predstavljala izrazit pritisk na srednji in nižji sloj prebivalstva. Ko je Trump govoril o nižanju davkov za podjetja le tega predloga, ki bo očitno del paketa nove davčne reforme, ni omenjal.

Kongres se bo takoj v jeseni mora spopasti še z novo oz. staro nevarnostjo in sicer nujno potrebnim dvigom t.i. debt ceilinga, ki določa maksimalni nivo dolga ZDA in preprečuje, da se največje svetovno gospodarstvo znajde v tehničnem bankrotu. Finančni minister Steve Mnuchin je od kongresa zahteval, da potrdijo nov najvišji nivo dolga še pred odhodom na poletne počitnice, a neuspešno.

Politični stroški prijateljstva s Putinom

Navljub težavam doma in dokaj nejasni ter volatilni zunanji politiki pa zna Donald Trump doprinesti k geopolitični stabilnosti na ključnem področju tj. odnosih z Rusijo, kar dokazuje prvo bilateralno srečanje med Trumpom in Putinom ob robu vrha G20 julija v Hamburgu. Tudi sedaj, slab mesec po tem vrhunskem srečanju, še vedno ni znano veliko iz več kot dve uri dolgega srečanja med predsednikoma Rusije in ZDA. Sodeč po izredno skopih komentarjih z obeh strani je bil sestanek bojda izrazito pozitiven. A tudi potem se je Trump vrnil domov v Belo hišo osamljen in se kmalu soočil z zahtevo po izgonu več sto ruskih diplomatov, čemur je seveda moral slediti tudi Kremelj. Trump sicer ukaza o izgonu dobršnjega dela ruske diplomacije iz Washingtona še ni podpisal, a ga bo le ta, ne glede na njegovo reakcijo, stal veliko političnih točk.

Vprašanje, ki se zastavi je sledeče: kaj je torej vir vse večje geopolitične napetosti v svetu? Je to res nepremišljeni in nepredvidljivi Donald Trump ali pa morda njegova lastna stranka, kateri gre očitno vloga sledilca političnega outsiderja, ki je zasenčil vse, zelo slabo od rok?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja