Greenspan: Problem niso delnice, ampak obveznice

Članek slika

"Inflacija se bo odrazila na obveznicah, balon bo počil, obrestne mere bodo šle navzgor prepozno."

Skeptiki, ki predano pregledujejo vrednotenja različnih vrednostnih papirjev, bi morali svoj fokus z delniških trgov preusmeriti na obveznice, pravi Alan Greenspan, nekdanji prvi mož ameriške centralne banke (FED).

Delnice imajo še prostor za rast

Greenspan vsaj zaenkrat na delniških trgih ne vidi občutnega napihovanja vrednosti v balon, pred čemer pa svari na obvezniških trgih, kjer vidi obsežne negativne posledice ob poku balona.

Stagflacija bi bil slab scenarij tako za delnice kot obveznice

“Po vseh kriterijih so dolgoročne realne obrestne mere bistveno prenizke, ponekod celo negativne, kar je dolgoročno nevzdržno.” Po besedah Greenspana se bodo inflacijski pritiski kmalu odrazili na obvezniških trgih, balon bo počil, kar bo privedlo do hitrega višanja obrestnih mer, ki pa predstavlja idealno okolje za pojav stagflacije, kakršne nismo videli od 70. let prejšnjega stoletja.

“Gospodarska rast ZDA stagnira že od leta 2008 zaradi nizke rasti produktivnosti in znižanja kapitalskih naložb, sedaj se nam na obzorju približuje stagflacija.”

Podobno kot sedaj Greenspan so tudi mnogi drugi analitiki opozarjali, da se bo sedanje obdobje anemične oz. nizke gospodarske rasti ob istočasni nizki infaciji končalo – a ne s pospešeno gospodarsko rastjo, pač pa z rastjo cen tj. inflacijo. Od tu tudi izraz stagflacija (stagnacija rasti ob povečani inflaciji).

Wall Street Journal: Ob Trumpovem rahljanju nadzora največ koristi skladi zasebnega kapitala 

Naraščanje realnih obrestnih mer ni dobro niti za obveznice kot dolgoročno niti za delnice. Upravljalci premoženja tako znova iščejo možnosti večje diverzifikacije naložbenih portfeljev v različnih alternativnih naložbah. In ravno skladi zasebnega kapitala bi lahko od Trumpa imeli največje koristi, saj se nadzor Wall Streeta vse bolj usmerja na trg zasebnih vlagateljev, medtem ko se nekaterim delom instutucionalnih vlaganj očitno obetajo bolj proste roke. 

Tako bi, v kolikor se izpolnijo predvidevanja Alana Greenspana, lahko prihodnja leta prinesal nadaljno rast vlaganj v segment zasebnih kapitalskih naložb in skladov zasebnega kapitala, ki so v zadnjem desetletju najbolj donosen naložbeni razred s povprečno letno (CAGR) donosnostjo višjo od 13 odstotokov letno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja