Višje cene nafte bi po ocenah Opeca zmanjšale povpraševanje

Članek slika

Opec je bolj ali manj ohranil svojo napoved glede povpraševanja po nafti v letošnjem letu. Tako naj bi se svetovno povpraševanje letos povečalo za 1,59 odstotka oziroma 1,38 milijona sodov na 88,14 milijona sodov dnevno. Ob tem Opec opozarja, da bi višje cene črnega zlata občutno zmanjšale povpraševanje.

Napoved Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) o letošnjem povpraševanju po nafti je praktično enaka zadnji napovedi, v kateri je Opec predvideval 1,63-odstotno rast povpraševanja.

Nestanovitne razmere na naftnem trgu sicer precej otežujejo napovedi Opeca o povpraševanju. "Veliko stvari vpliva na povpraševanje. Potres na Japonskem in gospodarska negotovost v ZDA pomembno prispevata k stalnemu popravljanju napovedi in predstavljata veliko tveganje za v prihodnje," navaja Opec v rednem mesečnem poročilu.

Na Japonskem sta uničujoča potres in cunami povzročila močan padec povpraševanja po nafti, razmere pa naj bi se v maju in juniju še poslabšale. V ZDA pa vsi podatki kažejo na manjše povpraševanje od pričakovanega. Kitajska po drugi strani glede povpraševanja presega vsa pričakovanja in bi lahko omilila padec v ZDA, navaja Opecovo poročilo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja