Fund Selection: Sklad J.P. Morgana, ki leti nad tečajnico

Članek slika

52 odstotna donosnost* v zadnjih 3 letih je razlog za zavist vseh primerljivih skladov v naši tečajnici in posledica odličnega upravljanja ter nizke upravljalske provizije.

J.P. Morgan Asset Management je z več kot sto leti delovanja ena izmed najstarejših in največjih družb za upravljanje na svetu. Tokrat v rubriki Fund Selection predstavljamo sklad iz naložbene strategije JPM Funds - Europe Small Cap. Odlikujejo ga predvsem nizki upravljalski stroški in visoka pretekla donosnost*.

450 milijonov evrov velik sklad, ki posluje od leta 1994, vlaga predvsem v delnice srednje velikih in manjših evropskih podjetij. Zadnje mesečno poročilo navaja naložbe v sektorje potrošnih dobrin, industrije, tehnologije in financ.

V obdobju zadnjih 3 let sklad, katerega upravlja Francesco Conte, po donosnosti spada med 10% najboljših skladov v svoji kategoriji na svetu.

Sklad: JPM Funds - Europe Small Cap Fund A (dist) – EUR
DZU: J.P. Morgan Asset Management
Upravljalec:
Francesco Conte
Valuta sklada: Evro
Upravljalska provizija: 1,50% letno
3-letna donosnost**: 52,66%
3-letni ranking Citywire (Total Return): 13/169
5-letna donosnost**: 70,08%
5-letni ranking Citywire (Total Return):
28/151
Ocena Morningstar: ***
Več informacij: [email protected]


Sestava portfelja:



V kolikor vas zanima več ali pa bi želeli pristopiti k investicijski strategiji JPM Funds - Europe Small Cap Fund nam pišite na [email protected].


Opomba: Tuji skladi imajo pogosto višje pretekle donosnosti od domačih skladov, razlog je seveda neprimerljivo večje število skladov v primerjavi s skladi slovenskih DZU. Napačna pa je predpostavka, da gre vedno za rezultat boljšega upravljanja. Tuji skladi, predvsem ko govorimo o delniških, imajo lahko bistveno nižje upravljalske provizije v primerjavi z domačimi in precej manjšimi skladi. Pogosto lep del razlike v donosu odpade na razliko v višini stroškov upravljanja sklada.

*pretekla donosnost ni zagotovilo prihodnjih donosnosti.
**donosnost na dan 11.5.2016

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja