Čivkanje Hillary Clinton zatreslo kolena biofarmacevtom

Članek slika

Včeraj popoldan je finančne trge presenetil tvit predsedniške kandidatinje Hillary Clinton, v katerem je nekdanja prva dama ostro napadla strme rasti cen zdravil. Izpostavila je predvsem 62 let staro zdravilo Daraprim, katerega cena se je čez noč dvignila s 13,5 dolarja na kar 750 dolarjev. V tvitu je Hillary zapisala tudi, da bo danes podala več informacij, kako se bo lotila problema visokih cen zdravil, v tvitu pa je objavila tudi povezavo na originalni prispevek New York Times-a, v katerem se

Zdravilo Daraparim je avgusta kupilo mlado start-up podjetje Turing Pharmaceuticals, ki je v lasti bivšega upravljavca hedge skladov Martina Shkrelia. V svojem zagovoru je Shkreli za Times povedal, da v primeru dviga cene ne gre za požrešnost temveč zgolj za golo preživetje podjetja. Družba naj bi v odgovor na visoko ceno zdravila že oblikovala posebne programe, skozi katere bo zdravilo dosegljivo tudi socialno ogroženi posameznikom, ki si tako dragega zdravila sicer ne bi mogli privoščiti.

Komentar morebitne bodoče predsednice je dodobra prestrašil vlagatelje, saj so včeraj delnice borznega sklada SPDR S&P Biotech ETF (XBI US), ki sledi gibanju celotnega sektorja biofarmacije, izgubile okoli 6 odstotkov vrednosti. Navkljub zelenim številkam po ostalih sektorjih je padec biotehnoloških podjetij včeraj potisnil indeks Nasdaq v rdeče območje.

Ali gre za individualen problem ene družbe, v katero se je zapičila Clintonova, ali pa gre za boj proti celotnemu sektorju biofarmacije bo povedal zgolj čas. Zagotovo pa morebitna nastrojenost predsedniške kandidatke proti sektorju, ki je v preteklih letih ob 300-odstotni rasti veljal za enega najbolj vročih v ZDA, ne pomeni nič dobrega za vlagatelje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja