FOMC ohladil ameriške trge

Članek slika

Ameriški delniški trgi so štirinajst dnevno gibanje zaključili v rdečih številkah. Osrednji borzni indeks Dow Jones je izgubil slabega pol odstotka vrednosti in trgovanje zaključil pri 13.880 indeksnih točkah.

S praktično identičnim padcem mu je sledil indeks S&P500. Pol odstotni padec ga je ponovno potisnil proti 1.500 indeksnim točkam. Najslabše se je odrezal tehnološki sektor, Nasdaq100 je izgubil 1,3 odstotka vrednosti in gibanje zaključil pri 2.711 indeksnih točkah. V zadnjih dveh tednih je padec cene zabeležilo tudi zlato. Za unčo zlata je bilo konec tedna potrebno odšteti 1.575 ameriških dolarjev, kar je slabih 6 odstotkov manj kot pred dvema tednoma. Za 3 odstotke se je znižala tudi cena zahodno teksaške nafte. Za 159-litrski sodček so kupci konec tedna odšteli dobrih 93 ameriških dolarjev.

Predčasna ukinitev ukrepov ekspanzivne monetarne politike?

Gibanje delniških tečajev je bilo še sredi tedna občutno pozitivnejše, vendar je v sredo po objavi zapisnika iz sestanka ameriškega odbora za prosti trg (FOMC) na trgih zavladala panika. Zapisnik je namreč nakazal, da se člani centralne banke FED še vedno nagibajo k predčasni ukinitvi ukrepov ekspanzivne monetarne politike. Po objavi zapisnika so ameriški delniški trgi pričeli izgubljati tla pod nogami in trgovanje zaključili  1,5 do 2 odstotka nižje. Analitiki opozarjajo, da je bila vsebina zapisnika pričakovana in da je negativni odziv trga zgolj odraz nekoliko pregretih trgov, ki so pred tem rasli že kar nekaj časa. Prav tako se po objavi zadnjega zapisnika poraja vprašanje, kaj ZDA oziroma FEDu pravzaprav še ostane kot rešitev za oslabelo gospodarstvo, poleg tiskanja novega denarja.

Poslovni rezultati Dell-a

Med pomembnejšimi objavami ameriških podjetij omenimo poslovne rezultate tehnološkega giganta Dell. Rezultati zadnjega fiskalnega četrtletja 2012 so bili nad pričakovanji analitikov, vendar še vedno slabši kot v tretjem četrtletju. Prihodki so padli za 11 odstotkov, čisto dobiček pa je upadel za slabo tretjino. Delnica podjetja je v lanskem letu zabeležila opaznejši padec, kar je spodbudilo ustanovitelja družbe Michaela Della in sklad Silver Lake management k odkupu delnic in umiku le-teh iz borzne kotacije. Za delnico ponujajo 13,65 ameriškega dolarja, oziroma odstotek manj kot znaša cena delnice na borzi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja