Nemški DAX k oblakom

dolgoročni pogled - razviti trgi

Članek slika

DAX je v 3 tednih pridobil neverjetnih 11 odstotkov, kar je odraz pozitivnih signalov nemškega gospodarstva.

Osrednji evropski indeks FTSE EuroTop100 je pridobil 2,2 odstotka vrednosti in trgovanje zaključil pri 2.513 indeksnih točkah. Med lokalnimi indeksi sta mu sledila londonski FTSE100 in francoski CAC40. Oba indeksa sta se dvignila za 2,3 odstotka vrednosti. Najopaznejšo rast je tokrat zabeležil nemški osrednji borzni indeks DAX30. S 5,5 odstotnim skokom je dosegel nov rekord in se ustavil pri 8.262 indeksnih točkah.

Pocenitev žlahtnih kovin

Rast je še toliko bolj neverjetna ob pogledu na 3 tedenski rezultat, saj je DAX pridobil neverjetnih 11 odstotkov vrednosti. V zadnjih štirinajstih dnevih je za dober odstotek padla cena zlata. Za unčo je bilo potrebno konec tedna odšteti dobrih 1.450 ameriških dolarjev. Še nekoliko bolj se je pocenilo srebro. Kupci so morali konec tedna za unčo odšteti slabih 24 ameriških dolarjev oziroma 2,7 odstotka manj kot pred dvema tednoma. Precej volatilnosti v gibanju cene je bilo moč opaziti pri trgovanju z zahodno teksaško nafto. 159-litrski sodček se je podražil za dobre 3 odstotke in ceno dvignil na 96 ameriških zelencev.

Dobri signali iz Nemčije in Velike Britanije

Med pomembnejši novicami omenimo odločitev angleške centralne banke, da ohrani temeljno obrestno mero nespremenjeno pri 0,5 odstotka kot tudi obseg trenutnega programa monetarnega lajšanja pri 375 milijardah funtov. Zadnji ekonomski podatki z otoka kažejo na znake okrevanja britanskega gospodarstva, kar je spodbudilo prve debate o potrebnosti oziroma velikosti stimulativnega paketa. Med zanimivimi pozitivnimi podatki iz Anglije je dvig prodaje avtomobilov, za razliko od slike preostalega dela Evrope, kjer prodaja avtomobilov v zadnjih mesecih nazaduje. Poleg Velike Britanije je s pozitivnimi podatki presenetila Nemčija. Industrijska proizvodnja se je v mesecu marcu presenetljivo dvignila za 1,2 odstotka v primerjavi s februarjem. Analitiki so v povprečju pričakovali majhen upad, saj je bil mesec marec nadpovprečno hladen mesec, kar se je preneslo v opaznejši upad gradbenega sektorja. Analitiki ob dvigu gradbenega sektorja v toplejšem aprilu tako pričakujejo še nekoliko boljši rezultat ob naslednji objavi podatkov industrijske proizvodnje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja