Zmerna rast v Evropi

Članek slika

Evropski borzni trgi so v leto 2013 zakorakali pozitivno. Osrednji evropski delniški indeks FTSE EuroTop100 je v zadnjih dveh tednih pridobil 0,2 odstotka vrednosti in trgovanje zaključil pri 2.386 indeksnih točk.

Med lokalnimi indeksi se je najbolje odrezal angleški FTSE. 6.132 indeksnih točk je indeks dosegel z 1,4 odstotnim skokom. Donosne so bile tudi delnice znotraj francoskega borznega indeksa. CAC40 je pridobil 0,4 odstotka in trgovanje zaključil pri 3.744 točkah. Najslabše se je tokrat odrezal nemški osrednji borzni indeks DAX30. Le-ta je v zadnjih štirinajstih dneh izgubil 0,3 odstotka vrednosti. V omenjenem obdobju je zrasla tudi cena zlata. Za unčo je bilo potrebno konec tedna odšteti slabih 1.690 ameriških dolarjev, oziroma 1,5 odstotka več kot dvema tednoma. Rastla je tudi cena srebra. Cena unče se je dvignila za dobrih 5 odstotkov na 31,7 ameriškega dolarja. Rasti je bila deležna tudi cena nafte. Za 159-litrski sodček zahodno teksaškega črnega zlata je bilo potrebno konec tedna odšteti dobrih 95 ameriških zelencev.


Rast v zadnjih štirinajstih dneh so nekoliko ohladile objave ekonomskih podatkov. V torek so bili objavljeni prvi predhodni podatki o rasti nemškega gospodarstva. Po prvih ocenah se je rast v zadnjem četrtletju preteklega leta rast opazneje znižala. Na letnem nivoju to pomeni zgolj 0,7 odstotno rast, v primerjavi s 3 odstotno rastjo v letu 2011. Analitiki pričakujejo, da se bo nizka gospodarska rast najverjetneje nadaljevala vsaj nekje do sredine letošnjega leta, ko naj bi bilo moč opaziti prve znake okrevanja.
Poleg slabih makroekonomskih objav je za nekoliko ohladitve poskrbel Ewald Nowotny. Član sveta guvernerjev ECB je ob zadnjih močnejših rasteh evro valute nekoliko omilil izjavo predsednika evroskupine Jean-Claude Junckerja, ki je opozoril na prehitro rast evra v primerjavi z dolarjem ter na posledične težave za evropske izvoznike. V izjavi je Ewald izrazil osebno mnenje, da ga trenutno razmerje EURUSD ne skrbi ter da pretiranega višanja valutnega križa v prihodnje ne pričakuje, kar so si mnogi razlagali kot posredni namig ZDA, da omilijo tiskanje lastne valute.

Pregled evropskega trga

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja