Zanimiva delnica: Polaris

Članek slika

Polaris oblikuje in proizvaja »off – road« vozila in vozila za vožnjo po vseh terenih, motorne sani, motocikle ter vozila za vojaške in industrijske namene. Njihova blagovna znamka ima več kot 60-letno zgodovino. Najprej so blagovno znamko gradili z motornimi sanmi, nato še z ostalimi produkti.

Vodilni tržni delež imajo na vseh segmentih, kjer so prisotni. 85 % prodaje ustvarijo v Severni Ameriki, kar jim daje še veliko možnosti za rast. Podjetje nadaljuje s svojo strategijo razvoja in raziskav. Od tu tudi izhaja njihov sloves kakovosti in poslovne odličnosti. Na podlagi tega jemljejo delež konkurentom in povečujejo donosnost.

Njihova blagovna znamka je ena izmed najbolj spoštovanih na tem področju. Veljajo za najbolj inovativno podjetje znotraj tega segmenta. Ravno od tod izvirajo njihove izrazite konkurenčne prednosti. Polarisov prilagojeni donos na investirani kapital znaša 64,6 %, medtem ko konkurenca dosega okoli 15 %. Pri vsem tem je treba omeniti, da za kupce teh produktov stroškov prehoda k drugemu ponudniku dejansko ni, zato niso vezani na njihov produkt. Polaris je zato dejansko prisiljen izdelovati inovativne kvalitetne produkte.

Z izboljšavami Polaris nadgrajuje svoje finančno poslovanje. Tako ves čas izboljšujejo poslovno odličnost, kar vodi v krajše poslovne procese, hitrejši obrat zalog, boljšo kakovost in konec koncev povečuje dobiček. Poleg tega bodo na poslovanje pozitivno vplivala širitev poslovanja v Alabami in Indiji v letošnjem ter prihodnjem letu. Tako bodo imeli hitrejšo distribucijo in si približali prekomorske trge ter s tem znižali stroške. Pozitiven vpliv dosegajo tudi s prevzemi, kjer se usmerjajo na segmente, na katerih še niso bili prisotni, in tako izkoriščajo priložnosti za rast. V zadnjem obdobju so tako prevzeli GEM - proizvajalca avtomobilov z nizko hitrostjo, ki ima največji tržni delež na svetu v tem segmentu. Prav tako so prevzeli Aixam, proizvajalca manjših avtomobilov in tovornih vozil. Polaris ima še velik potencial pri prevzemih, saj skoraj ni zadolžen. Razmerje celoten dolg/EBITDA pri Polarisu znaša le 0,20.

Njihova strategija je rast, tako organska kot s prevzemi, s čimer bodo povečevali tudi donosnost poslovanja. Do zdaj so bili na tem področju zelo uspešni. Z Bobcatom so se dogovorili o blagovni znamki. S prevzemom družb Goupil ter Aixama pa so pridobili dodatne distribucijske kanale v Evropi. Načrti za mednarodno rast se bodo najverjetneje realizirali. S svojo prisotnostjo na novih mednarodnih trgih bodo pridobili dodatne kontakte, obenem pa so tam prisotni tudi s svojimi novimi obrati. Podjetje je že nekaj časa prisotno v Evropi, priložnosti se odpirajo na novih trgih, kot sta Indija in Brazlija.

Aleš Grbić je upravitelj premoženja KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić