Zanimiva delnica: Apple

Članek slika

Apple lahko pričakuje dvomestno rast prihodkov.

Apple je snovalec široke palete potrošniških elektronskih naprav. Te vključujejo pametne telefone (iPhone), tablične računalnike (iPad), osebne računalnike (Mac), pametne ure (Apple Watch) in TV sprejemnike (Apple TV). Iphone predstavlja večino njihovih prihodkov.

Poleg tega Apple pod svojo blagovno znamko ponuja različne storitve, kot so glasba, poslovanje v oblaku, zdravstvena nega, kartično poslovanje in spletne igre. Distribucija njihovih produktov in storitev poteka tako prek spleta kot prek trgovin v lasti podjetja in trgovcev na drobno. Približno 40 odstotkov svojega prihodka ustvarijo v Severni in Južni Ameriki, drugo drugod po svetu.

Applova konkurenčna prednost izhaja iz njihove sposobnosti, da združijo interno razvito strojno in programsko opremo, storitve ter aplikacije tretjih ponudnikov v elegantne in privlačne naprave. To strokovno znanje jim omogoča, da lahko svojo strojno opremo prodaja z občutno premijo glede na večino drugih konkurentov. V zgodovini smo lahko spoznali, kako težko je na segmentu potrošniške strojne opreme kupce v neskončno zadovoljiti s svojimi produkti in njihovimi dodatnimi lastnostmi. Podobno se lahko zgodi tudi Applu, in to kljub njihovemu visokemu ugledu, zvesti bazi kupcev ter edinstvenim izdelkom. Izrazitih konkurenčnih prednosti nima, ravno zaradi prej omenjenega in kratkih ciklov njihovih produktov.

Stroški zamenjave ter neopredmetena sredstva so ključni pri ohranjanju njihovih konkurenčnih prednosti. Zato jim uspeva dosegati premijske prodajne cene ter nadpovprečne donose, saj kupcem ponuja edinstveno uporabniško izkušnjo s svojim ekosistemom iOS (Applov operacijski sistem). Na segmentu osebnih računalnikov in pametnih telefonov se od konkurence ločijo po tem, da ne uporabljajo odprtega operacijskega sistema (Windows ali Android), kot ga konkurenca, temveč lasten, zaprt operacijski sistem iOS. To jim omogoča, da zaračunavajo premijo kljub temu, da gre za dokaj standardizirano strojno opremo, ki se ne loči precej od tiste, ki jo imajo Samsung, Dell in drugi. Applovi uporabniki imajo večje stroške zamenjave, saj za njih ni možen prehod na operacijski sistem, ki ni Applov. Povsem drugače je pri ekosistemih Windows ali Android.

Za iPhone lahko trdimo, da je bil revolucionarni produkt, ki je ustvaril pametni ekosistem ter pomagal pri prehodu potrošnika iz osebnega računalnika na pametni telefon z vidika opravljanja vsakodnevnih računalniških opravil. Obsežna Applova trgovina z aplikacijami je pomagala pospešiti sprejem iPhona in zvišati Applovo uporabniško bazo prek aplikacij na različnih področjih. Na ravni celotnega podjetja so se prihodki povišali za 54 odstotkov glede na enako obdobje lani. Segment iPhona je dosegel 66-odstotno rast (predvsem posledica novega 5G iPhona serije 12), iPad 79- ter Mac 70-odstotno (oba segmenta sta pridobila zaradi dela in učenja od doma), storitve 27- ter ure in drugo 25-odstotno. V letošnjem poslovnem letu lahko pričakujemo dvomestno rast prihodkov na segmentu iPhona, pri tem se bo rast umirila v prihodnjem letu.

Vir: Bloomberg
Vir: Bloomberg

Trg pričakuje, da bi naj v poslovnem letu 2021 EBITDA marža znašala okoli 32 odstotkov, marža iz poslovanja slabih 30 ter marža po davkih skoraj 25 odstotkov. Donosnost prostega denarnega toka bi znašala skoraj 28 odstotkov ter donos na investirani kapital bleščečih 81 odstotkov. Temu ustrezna so tudi vrednotenja – P/E 26, EV/EBITDA 19,5, razmerje med tržno kapitalizacijo in prostim denarnim tokom pa je 21,4.

Objavljeno v prilogi Dela Posel & denar 10. maja 2021. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić