Glavna skrb EU ni Irska

Irski bančni sektor

Članek slika

Popoln poraz republikancev (stranka z imenom Fianna Fail) na volitvah konec februarja in vzpon demokratov ter delavske stranke, ki sta naravna partnerja pomeni dodatno dinamiko v razpletu irske krize.

Irci se ločijo od Grkov, ki so na barikadah izrazili svoje nezadovoljstvo, ker jim je bila vzeta možnost razcveta vsaj za obdobje ene generacije. Irci so dejansko glasovali s svojimi nogami – po več kot desetih letih neto migracij v Irsko se je slika obrnila. Letno zdaj emigrira več kot 10.000 večinoma mladih visoko izobraženih ljudi. Proces emigracij bodo morali zaustaviti saj je ta dejavnik negativen za gospodarsko rast.

V bližnji prihodnosti je veliko večji problem kot gospodarska rast irski bančni sistem, ki je blizu sesutja. Irski bančni sektor je velik glede na BDP. »Domače« banke so v letu dni izgubile 135 milijard € depozitov oziroma ¼ vseh depozitov je zapustila državo! V ekonomiji z BDP-jem okoli 160 milijard € je to ogromno.

Tabela: Depoziti v Irskih bankah (v mrd €)


Vir: Central Bank of Ireland. MFIs – monetarne finančne inštitucije

Ob takšnem umiku depozitov so irske banke morale znižati svojo kreditno aktivnost. To so naredile kljub »gašenju požara« s strani Irske centralne banke in ECB, ki sta zagotovili financiranje v višini 145 milijard €. Tako je v letu 2010 njihova kreditna aktivnost upadla za 17%. V letu 2011 se bo trend nadaljeval.

Graf: Rast posojil po državah


Vir: Barclays Capital

Z novo oblastjo so postale realnejše ideje o »prestrukturiranju državnega dolga«, oz. da bi imetniki irskih državnih obveznic nosili del reševanja irskih javnih financ in bili le delno poplačani. Tu je logika jasna – če je Irska tako pomembna za EU, potem naj tudi ta zato nekaj plača. Reakcije na takšne ideje so bile v Bruslju in predvsem Nemčiji burne, in da tega ne bodo tolerirali.

Irska lahko poskusi z delnim poplačilom upnikov. Če bi jo izločili iz Evroobmočja, bi bile najbolj prizadete njihove banke s potencialnimi odlivi denarja. Dejansko se odlivi že sedaj na veliko dogajajo (podatki za leto 2010) in ta argument izgubi na svoji teži.

Če se bo odliv depozitov nadaljeval po sedanji stopnji, bo kmalu prišel dan, ko zapustitev evra ne bo več kazen. Nova irska vlada ima možnost, da se začne pogajati o pogojih nujnega financiranja (Irska centralna banka in ECB). Pri 5,8% je precej prostora za nižjo obrestno mero.

Glavna skrb EU ni Irska. EU želi prikazati iluzijo, da je bančni sektor zdrav, še posebej v Nemčiji. V realnosti imajo nemške deželne banke s španskimi hranilnicami in avstrijskimi bankami največje težave s kapitalsko ustreznostjo med vsemi v Evropi. Nemške banke so zelo izpostavljene do Irske. Jasno je, da si mora Nemčija prizadevati »ohraniti Irsko nad gladino« saj tako pomaga svojemu bančnemu sektorju. Ta informacija je ključna, saj si bo Irska verjetno v pogajanjih izborila boljše pogoje zadolževanja za »nujno financiranje« pri ECB.

Graf: rast posojil pred in po propadu Lehman brothers


Vir: Barclays Capital

Sklep je ta, da če Irska ne uspe znižati obrestnih mer, še vedno lahko nekaj let vztraja brez bankrota in izstopa iz Evroobmočja, po drugi strani pa si lahko izbori tako boljše pogoje zadolževanja kot znižanje svojega dolga.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić