Je zadnja korekcija priložnost ali razlog za umik?

Članek slika

Po umiritvi razmer v začetku julija in posledični krepki rasti delniških tečajev, so vlagatelji v tem tednu znova zaskrbljeni zaradi dogajanja na svetovnih borzah. Mnogim se obenem poraja vprašanje: je trenutna korekcija priložnost za nakup ali razlog za umik?

Odgovor ni tako preprost, kot se vam morda zdi. Pri zadnji korekciji ne gre za sistemsko krizo, kar pomeni, da pričakujemo skorajšnjo umiritev razmer ter posledično tudi rast tečajev na svetovnih borzah. Obenem pa vlagateljem svetujemo, da se določenih trgov izognejo, dokler se situacija ne umiri.

Centralna banka ima vedno prav!

V ospredju je predvsem Kitajska. Po tem, ko je že kazalo, da bo indeks ShanghaiComposite v roku nekaj dni dosegel vrednost 4.500 točk, se je vrednost tega v ponedeljek znova krepko znižala. Začelo se je 13. junija, ko je indeks iz približno 5.200 točk začel strm padec do 3.500 točk, ki jo je dosegel 8. julija. Padec ni bil presenetljiv, morda le čas, v katerem je indeks dosegel to vrednost. Ampak, če pogledamo podatek, da je indeks še danes, kljub padcu, 73 odstotkov nad vrednostjo izpred 12 mesecev, taka korekcija ni nič nenavadnega.

V začetku junija smo opozarjali, da pričakujemo pok balona, ki se je na kitajskem trgu ustvarjal - in do tega je (delno) tudi prišlo! Po tem padcu  je vlada predstavila nestandardne ukrepe, s katerimi je začasno umirila dogajanje, vendar se je vrednost indeksa v ponedeljek znova krepko znižala. Naše mnenje je, da bo indeks kljub vsemu končal leto višje, kot se nahaja danes. Razlog za to ne vidimo samo v padcu, ki je številne delnice naredil privlačne za domače vlagatelje (85 vseh vlagateljev na kitajskem trgu predstavljajo domači vlagatelji),ampak tudi zaradi pravila: centralna banka ima vedno prav!

Preberite tudi: Pripravite se na višjo nihajnost delniških trgov

Že leta 2012, ko se je špekuliralo o QE3 ameriškega Fed, sem v članku "Okrevanje po ameriško" zapisal: "Bernanke se pravzaprav 'nikoli' ne more zares zmotiti pri diagnozi situacije. Če zaradi drugega ne, pa zaradi tega, ker ima v primeru svoje zmote v rokah instrumente, da vpliva na stvarno stanje." Isto lahko trdimo za Kitajsko. Zato menimo, da je trenutno dogajanje na Kitajskem priložnost za vlagatelje, a kljub temu le za tiste, ki imajo dobre živce in še to z manjšim deležem portfelja.

Dogajanje je vplivalo tudi na trge razvitih držav, ki so se pridružili korekciji, ki se je začela na Kitajskem. In ravno na teh trgih, predvsem evropskih, trenutno vidimo največ priložnosti za vlagatelje. Optimistični smo tudi glede delnic iz sektorja zdravstvo in informacijska tehnologija.

Za tiste z slabimi živci pa priporočamo delni umik sredstev v bolj varne sklade, ki imajo fleksibilno strukturo naložb in se upravitelji premoženja pravočasno umaknejo namesto vas!

Ločite čustva od vaše naložbe

Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Pravilo pravi, da bo vaše naložbe bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Poleg tega se naložbeni strokovnjaki čustveno ne vežejo na premoženje strank in tudi zaradi tega premoženje upravljajo bolj uspešno. Čustvena navezanost na delnico ali sklade je nič drugega kot človeški ego in potreba po »imeti vedno prav.«

Preberite tudi: Alternativne naložbe kot varovalka pred večjimi padci

Volatilnost kapitalskih trgov v zadnjih letih je pokazala pomembnost predvidevanja sprememb na trgih in pomen ustreznega odzivanja na spremembe. Na nepredvidene spremembe dolgoročnih trendov se vnaprej zastavljena naložbena strategija ne more ustrezno odzivati, kar posledično zvišuje nihajnost in znižuje donosnost naložbenega portfelja. Zato se pri Skupini Vzajemci poslužujemo aktivnega spremljanja naložbenega portfelja. Gre za dinamičen proces prehajanja med podskladi različnih naložbenih skupin znotraj posameznih krovnih skladov z namenom zmanjševanja tveganja, doseganja optimalnih donosov in zavarovanja dobičkov. Ključna prednost storitve je stalen nadzor nad stanjem sredstev in gibanji trgov, predvsem pa spreminjanje naložbene strukture portfelja glede na spremembe časovnega horizonta ter drugih naložbenih spremenljivk.

S sodelovanjem v nagradni igri, ki jo Vzajemci Skupina pripravlja z družbo KD Skladi ter KING Consulting, si zagotovite brezplačno celoletno skrbništvo nad vašim portfeljem in osebnimi financami v vrednosti 244 EUR. Hkrati pa se potegujte za super nagrade!

Myhajlo Todurov je glavni urednik in osebni finančni svetovalec Vzajemci skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja