Pripravite se na višjo nihajnost delniških trgov

Članek slika

Kitajske delnice so teden začele z več kot 8-odstotnim padcem, čeprav nismo videli nobenih zares pretresljivih novic iz kitajskega gospodarstva.

Res je, da se kitajsko gospodarstvo ohlaja. In res je tudi, da je bila po zadnji krepki rasti potrebna korekcija. Pojavile so se tudi špekulacije, da bo vlada začela z umikom spodbud, ki jih je vpeljala v začetku meseca. Toda razloge za največji enodnevni padec kitajskih delnic od leta 2007 gre iskati čez lužo, v ZDA.

Dogajanje v ZDA bo v tem tednu verjetno imelo največji vpliv na gibanje azisjkih delnic. Ključni dogodek bo srečanje FOMC. Čeprav skoraj nihče ne pričakuje, da bo Fed začel z višanjem obrestnih mer že na tem srečanju, so vsi v pričakovanju izjav, ki bi dale več vedeti, kdaj bo prišlo do prvega dviga.

Analitiki so skoraj enotni, da bo do zaostrovanja monetarne politike prišlo še letos. Neodločeni so le glede tega, ali bo do tega prišlo že septembra ali pozneje.

Še en pomemben podatek, ki bo vplival na gibanje delnic držav v razvoju, bo podatek o rasti ameriškega gospodarstva, ki bo objavljen v četrtek. Analitiki pričakujejo 2,5-odstotno rast gospodarstva v drugem četrtletju. V kolikor bo podatek boljši od pričakovanj, bi lahko do dviga obrestnih mer prišlo že septembra. V prvem letošnjem četrtletju se je sicer ameriško gospodarstvo okrepilo za 0,2 odstotka, kar je bilo krepko pod pričakovanji. Razlog za to analitiki pripisujejo slabemu vremenu in nižjim cenam energije.

Pričakujemo torej, da se bo do konca tedna skoraj vse razjasnilo. Do takrat pa se pripravite na večje dnevne nihaje (tako navzdol, kot tudi navzgor) delniških trgov, predvsem v razvijajočih se državah. Še vedno smo mnenja, da bodo trgi letošnje leto zaključili višje, kot se nahajajo danes.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja