Evropske borze pred bruseljskimi sestanki v zelenem

Članek slika

Vlagatelji na evropskih borzah so pred današnjimi izrednimi sestanki v Bruslju na temo reševanja še vedno močno prezadolžene Grčije optimistični. Konec tedna so se namreč začele množiti ocene, da se stališča Aten in evrskih partneric ter institucij EU zbližujejo. Delnice se tako občutno dražijo.

Danes, ko se bo po besedah evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Pierra Moscovicija v veliki meri odločala usoda evra, se bodo v Bruslju najprej sestali finančni ministri območja evra, zvečer pa še voditelji članic evrskih držav.

Konec tedna so se začele množiti ocene, da se stališča Grčije in upnikov zbližujejo. Grška vlada je tako pripravila nove predloge za dogovor v pogajanjih, ki potekajo že nekaj mesecev, iz nekaterih evropskih prestolnic pa je bilo slišati, da gre za dobro podlago za približevanje stališč. Podobno so danes zgodaj zjutraj ocenili tudi v Bruslju.

Trgi so dogajanje zadnjih ur prepoznali kot pozitiven znak, da se obeta neka oblika dogovora. Ta naj bi preprečil, da Grčija zdrvi v delno plačilno nesposobnost in tako spet zamaje evrsko območje.

Indeks DAX v Frankfurtu je trenutno 3,15 odstotka nad izhodiščem, v Parizu CAC 40 pridobiva 3,12 odstotka, v Londonu pa je indeks FTSE 100 1,44 odstotka nad izhodiščem.

Še bolj so optimistični vlagatelji na atenski borzi, kjer bo divjih nihanjih in močnih padcih preteklih dni in tednov tečaji delnic danes v povprečju pridobivajo skoraj sedem odstotkov.

V luči novic, da naj bi se grški klobčič le razpletal, se je na začetku dneva okrepil tudi evro in presegel mejo 1,14 dolarja. A vmes je prišlo do preobrata in skupna evropska valuta je trenutno pri 1,1333 dolarja, kar je 0,35 centa manj kot ob koncu petkovega trgovanja.

Osrednje azijske borze so dan prav tako končale v zelenem območju. Tokijski indeks Nikkei je končal 1,26 odstotka nad gladino, prav tako kot hongkonški Hang Seng. Singapurski osrednji indeks je končal 0,75 odstotka nad izhodiščem, sydneyjski All Ordinaries 0,21 odstotka, seulski Kopsi pa 0,40 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja