Bonitetna hiša S&P v novo poravnavo, vredno 1,4 milijarde dolarjev

Članek slika

Bonitetna hiša Standard & Poors's (S&P) je v okviru tožb na podlagi očitkov, da je pred krizo namerno precenila hipotekarne obveznice, pristala na novo poravnavo. Ameriškemu pravosodnemu ministrstvu, 19 zveznim državam in zveznemu okrožju Kolumbija, ki zaobjema glavno mesto ZDA Washington, bo plačala 1,37 milijarde dolarjev odškodnine.

Bonitetna agencija je danes poudarila, da s poravnavo ni priznala krivde, temveč soglašala, da se vsi vpleteni izognejo zamudam, negotovosti, nevšečnostim in nadaljnjim sodnim stroškom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pravosodnemu ministrstvu bo glede na doseženi dogovor plačala 687,5 milijona dolarjev, zveznim državam in Washingtonu DC pa prav tako 687,5 milijona dolarjev.

Glede na ločeno doseženo poravnavo bo odškodnino zaradi hipotekarnih poslov pred krizo plačala tudi kalifornijskemu pokojninskemu skladu CaIPERS. Ta bo visoka 125 milijonov dolarjev.

Pravosodno ministrstvo je S&P očitalo, da je obveznicam, med katerimi so bili papirji, podprti z manj kakovostnimi hipotekami in tveganimi posojili, med letoma 2004 in 2007 namerno podelila nezasluženo dobre bonitetne ocene.

Prav tovrstni vrednostni papirji so bili leta 2008 v središču ameriškega finančnega zloma, ki je svet popeljal v recesijo.

Januarja je sicer S&P zaradi zavajanja pri ocenjevanju določenih vrednostnih papirjev na podlagi hipotek v letu 2011 že privolila tudi v plačilo 58 milijonov dolarjev kazni Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) ter 19 milijonov kazni državama New York in New Jersey.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja