Aer Lingus sprejel ponudbo IAG za prevzem

Članek slika

Irski nizkocenovni prevoznik Aer Lingus je sprejel ponudbo skupine International Airlines Group (IAG) za prevzem. To je že tretji poskus prevzema s strani IAG, ki je tokrat zvišal ponudbo za približno šest odstotkov na 1,36 milijarde evrov, je sporočilo vodstvo Aer Lingusa. Obe prejšnji ponudbi za prevzem je zavrnilo.

Zdaj morata v prevzem privoliti še oba največja Air Lingusova delničarja - irska vlada in domači tekmec Ryanair. Slednji se je v obdobju od leta 2007 tudi sam trikrat neuspešno zanimal za nakup Air Lingusa, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina IAG, v katero sta se leta 2011 združila španska Iberia in britanski British Airways, se za Air Lingus zanima predvsem zaradi njegovih vzletnih in pristajalnih pravic na največjem evropskem letališču - londonskem Heathrowu. Letališče namreč deluje na meji svojih zmogljivosti, zaradi česar se British Airways v svoji domači bazi ne more več širiti.

IAG je tako zvišal ponudbo za Air Lingus na 2,55 evra za delnico. Od tega namerava izplačati 2,50 evra v gotovini ter pet centov v obliki dividende.

Nazadnje je za Aer Lingus letos januarja ponudil 2,40 evra po delnici, pred tem pa decembra lani 2,30 evra.

Aer Lingus ima v svoji floti 47 letal in vsako leto prepelje več kot deset milijonov potnikov. Sindikati se zdaj bojijo, da bo zaradi prevzema postalo odvečnih 1200 delavcev oz. ena četrtina vseh. Prometni minister Paschal Donohoe je v nedeljo napovedal, da bodo prevzemno ponudbo ter njene posledice na zaposlene, podjetje in letališče Dublin prečili z največjo skrbnostjo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja