Fed razpravlja o načrtih za zvišanje obrestnih mer

Članek slika

Zapiski julijskega srečanja odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) kažejo na razdeljenost članov glede okrevanja na ameriškem trgu dela. Poročilo nakazuje, da se vse bolj krepi glasnost zagovornikov ostrejše monetarne politike in da se krepi razprava o časovnici zvišanja obrestnih mer.

Višje obrestne mere vse bližje

Konec obdobja izjemno poceni denarja v ZDA se zdi vse bliže. Člani odbora, ki odloča o višini ključnih obrestnih mer, so sicer še daleč od enotnosti pri vprašanju, kdaj bi se slednje morale zvišati. A vseeno so zagovorniki strožje monetarne politike na pohodu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zapiski, objavljeni v sredo, se nanašajo na zasedanje odbora za odprti trg 29. in 30. julija. Na srečanju so bili člani skoraj soglasni o tem, da do zvišanja obrestnih mer trenutno še ne pride. A so zapiski vseeno pokazali zaostrovanje razprave o načrtovanem zvišanju obrestnih mer konec prihodnjega leta.

Na odločitev bo vplivalo dogajanje na trgu dela

Predvsem bo na odločitev o zvišanju obrestnih mer vplivalo dogajanje na ameriškem trgu dela. Padec stopnje brezposelnosti s 7,3 odstotka pred letom dni na aktualne 6,2 odstotka številni v Fedu vidijo kot pozitiven znak.

Drugi pa opozarjajo na visoko število dolgotrajno brezposelnih in zaposlenih za nepolni delovni čas. Te številke naj bi kazale na šibkost na trgu, ki je stopnja brezposelnosti ne pokaže.

Ekonomisti v luči izboljšanja razmer na trgu dela pričakujejo zvišanje plač, kar naj bi okrepilo inflacijo. A zaenkrat do tega učinka še ne prihaja. Indeks potrošniških cen se je v ZDA julija zvišal za 0,1 odstotka na mesečni ravni, na letni ravni pa za dva odstotka. Realne plače so se na letni ravni okrepile za 0,3 odstotka.

Vlagatelji v pričakovanju nagovora Janet Yellen

V ZDA je ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, že od začetka finančne krize na ravni med 0 in 0,25 odstotka.

Še več namigov o morebitni hitrosti zvišanja ključnih obrestnih mer v ZDA bodo sicer vlagatelji poskušali dobiti iz nagovora prve dame Feda Janet Yellen v petek v Jackson Holeu. Tam se bo danes začel vsakoletni tridnevni simpozij Feda.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja