Royal Bank of Scotland znova v rdečih številkah

Članek slika

Britanska banka Royal Bank of Scotland (RBS) je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 528 milijonov funtov (594 milijonov evrov) čiste izgube. Višja izguba od pričakovane je bila sicer posledica enkratnih stroškov.

RBS, ki jo je po izbruhu finančne krize morala reševati država in je sedaj v 83-odstotni lasti davkoplačevalcev, je v prvem četrtletju lani vknjižila 248 milijonov funtov izgube, v zadnjem lanskem trimesečju pa je ustvarila 12 milijonov funtov dobička.

Med januarjem in marcem so prihodki banke znašali 7,55 milijard funtov, kar je osem odstotkov manj kot v prvih treh mesecih lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 1,05 milijarde funtov. Izgubo pa je banka vknjižila predvsem zaradi enkratnih stroškov, kot so stroški prestrukturiranja in odpisi slabih kreditov.

Del izgube gre tudi na račun stroška zaradi sodelovanja banke v državni shemi zavarovanja slabih naložb, s katero je država zavarovala izgube britanskih bank, še poroča AP. Na londonski borzi so delnice banke v zgodnjem trgovanju pridobile skoraj dva odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja