Mercator dosegel dogovor o finančnem prestrukturiranju

Članek slika

Mercator je z bankami dosegel dogovor o finančnem prestrukturiranju. Uprava družbe je sporočila, da je dobila podpisane zaveze vseh potrebnih bank upnic za izvedbo predlaganega prestrukturiranja nekaj manj kot milijarde evrov dolga podjetja. Dogovor je pomembno dejstvo tudi v okviru prodaje hrvaškemu Agrokorju, podrobnosti pa uradno niso znane.

Upniki so izkazali močno podporo skupini Mercator

Iz uprave največjega slovenskega trgovca so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da so se vse potrebne banke upnice zavezale k implementaciji predlaganega finančnega prestrukturiranja skupine Mercator v skladu s podrobnimi pravnimi in komercialnimi pogoji, o katerih se je družba zdaj dogovorila z vsemi temi upniki.

To po navedbah Mercatorjeve uprave predstavlja pomemben mejnik v procesu finančnega prestrukturiranja skupine. "Upniki so izkazali močno podporo skupini Mercator ter zagotovili potrebno podporo in stabilnost za dokončno implementacijo finančnega prestrukturiranja," so dodali.

Eno največjih in najkompleksnejših finančnih prestrukturiranj v regiji

Ob tem so pojasnili, da je finančno prestrukturiranje skupine Mercator eno največjih in najkompleksnejših finančnih prestrukturiranj v regiji, proces pa poteka že od začetka leta 2013.

Izjemno zahteven je po pojasnilih uprave zaradi obstoja več medsebojno povezanih procesov v zvezi s skupino Mercator, saj poteka tudi postopek prodaje večinskega deleža v družbi, zaradi velikega števila upnikov, širokega nabora finančnih instrumentov, vpliva različnih pravnih okolij in tudi pomanjkljive prakse v procesih finančnih prestrukturiranj v regiji.

Mercator ima za nekaj manj kot milijardo evrov dolga, od tega večino kratkoročnega, pred dogovorom o celovitem prestrukturiranju pa se je z bankami večkrat dogovoril za reprogramiranje posojil.

Mercator je v postopku prodaje hrvaškemu Agrokorju

Novi rok za sklenitev prodaje 53-odstotnega deleža konzorcija prodajalcev hrvaškemu koncernu je 30. junij, a cilj naj bi bil posel izpeljati že do konca maja.

Prestrukturiranje Mercatorjevega dolga je bil po prvotnem prodajnem sporazumu ključni pogoj za izvedbo posla. Prodajalci in Agrokor so se nato dogovorili o spremenjenih pogojih izvedbe transakcije, ki so jih potrdili že vsi prodajalci.

Ceno za delnico največjega slovenskega trgovca so s 120 evrov znižali na 86 evrov. Agrokor bo medtem Mercator dokapitaliziral v višini 225 milijonov evrov, od česar naj bi banke prejele 200 milijonov evrov. Preostanek sredstev naj bi šel za obratni kapital. Banke upnice pa naj bi prispevale dodatnih 100 milijonov evrov posojil z namenom ureditve finančnih razmer v Mercatorju.

Agrokor naj bi jim predstavil že tudi finančno konstrukcijo izvedbe prevzema, pri kateri naj bi po pisanju časnika Finance med drugim sodelovali ruska banka VTB in Evropska banka za obnovo in razvoj.

Hrvaški koncern mora v postopku prodaje dobiti še dovoljenje bosanskega varuha konkurence, Finance in Delo pa sta nedavno pisala, da mora z Mercatorjevimi bankami upnicami dogovoriti še skupni reprogram dolga za Agrokor in Mercator.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja