Danes predvidoma znana odločitev glede zadržanja nepremičninskega davka

Članek slika

Ustavno sodišče bo danes predvidoma sporočilo, kako je odločilo glede predloga za zadržanje izvajanja zakona o davku na nepremičnine. Zadevo je obravnavalo v četrtek, danes pa naj bi dokončalo svoje notranje postopke in predvidoma javno objavilo odločitev.

Ustavno sodišče je v četrtek nadaljevalo z obravnavo zakona o davka na nepremičnine in odločanjem o predlogu, da se izvajanje zakona začasno zadrži, a dokončne odločitve še ni sprejelo.

Nekateri poslanci menijo, da je zakon ustavno sporen v več delih

Odločalo je o predlogu skupine poslancev na čelu s poslanci SDS, ki izpodbija več členov zakona in predlaga, naj sodišče zadrži izvajanje celotnega zakona.

Poslanci menijo, da je zakon ustavno sporen med drugim glede pravic do zasebne lastnine, enakosti pred zakonom, enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva in do pravnega sredstva ter določila, da morajo biti zakoni v skladu s splošno veljavnimi načeli mednarodnega prava.

"Zakon lahko povzroči nepopravljive posledice v gospodarstvu"

V predlogu med drugim pišejo, da zadržanje ne bi imelo posledic za državo in za občine, da pa bi nezadržanje in morebitna kasneje ugotovljena neustavnost povzročila med drugim nepopravljive posledice v gospodarstvu in vplivala na likvidnost države zaradi vračanja neustavno odmerjenega davka.

Zadržanje bi po njihovem mnenju državi in občinam omogočilo pravočasno prilagoditev proračunov in s tem preprečilo nepopravljive oz. nepričakovane posledice za proračunske porabnike. Kasnejša odločitev ustavnega sodišča o neustavnosti posameznih ključnih členov zakona bi namreč lahko povzročila težave pri izvrševanju proračuna.

Skupno šest zahtev za presojo ustavnosti nepremičninskega davka

Ustavno sodišče je doslej prejelo skupno šest zahtev za ustavno presojo nepremičninskega davka. Poleg poslancev so zahtevo za oceno ustavnosti vložili še Občina Rogašovci, Združenje občin Slovenije, Mestna občina Koper, Skupnost občin Slovenije in državni svet.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja