Grčija želi nov odpis dolga. Prvi mož ESM je to možnost že zavrnil.

Članek slika

Grški zunanji minister Evangelos Venizelos je nedavno opozoril, da Grki ne bi zmogli dodatnih varčevalnih ukrepov. Vendar pa je prvi mož ESM danes zavrnil možnost nadaljnjega odpisa grškega dolga.

Ni možnosti za dodatno rahljanje pogojev

Prvi mož evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling je v pogovoru za nemški Spiegel zavrnil možnost nadaljnjega odpisa dolga sicer močno zadolžene Grčije. Grčija ima pri ESM, njenem največjem posojilodajalcu, 30-letna posojila z obrestno mero nekaj čez 1,5 odstotka, po mnenju prvega moža sklada pa ni možnosti za dodatno rahljanje pogojev.

Grški zunanji minister Evangelos Venizelos je nedavno opozoril, da Grki ne bi zmogli dodatnih varčevalnih ukrepov. Vendar pa je prvi mož ESM danes zavrnil možnost nadaljnjega odpisa grškega dolga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da ima Grčija pri mednarodnih posojilodajalcih le malo manevrskega prostora za rahljanje pogojev, saj Mednarodni denarni sklad (IMF) vztraja pri dogovorjenem.

Grčijo od leta 2010 nad vodo držijo mednarodna posojila

Skupaj je trojka državi odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov. Grčija naj bi potrebovala še za okoli 10 milijard evrov pomoči, a ne namerava pristati na nove varčevalne ukrepe.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja