FT: EU bo bankam zaradi manipulacij z obrestmi naložila milijardne kazni

Članek slika

Evropska unija bo zaradi manipulacij z medbančnima obrestnima merama euribor in libor vpletenim bankam naložila za več milijard evrov kazni, na svoji spletni strani poroča Financial Times (FT).

Evropska unija naj bi ukrepala proti dvema ločenima karteloma, ki sta manipulirala z liborjem oziroma euriborjem, pojasnjuje britanski poslovni časnik.

Bruselj je tako že sklenil dogovor z bankami Societe Generale, Deutche Bank in Royal Bank of Scotland (RBS), da bodo kazni zaradi sodelovanja v kartelu poravnale prihodnji mesec.

Poleg tega naj bi v pogovorih o plačilu kazni sodelovale tudi JP Morgan Chase, HSBC in Credit Agricole, ki pa vsaj za zdaj ne želijo skleniti dogovora z Brusljem.

Banke bi lahko plačale okoli pet milijard evrov kazni

Tudi če te tri banke ne bi sklenile dogovora, bo to po navedbah FT najvišja protikartelna kazen v EU. Najvišja doslej je znašala 1,5 milijarde evrov, medtem ko naj bi Evropska komisija tokrat za vsako banko, ki je sodelovala v kartelnem dogovarjanju, zahtevala kazen v višini 800 milijonov evrov.

Skupaj bi to za šest omenjenih bank pomenilo okoli pet milijard evrov. Višina kazni bo sicer odvisna od stopnje krivde in tržnega deleža posamezne banke.

Banke manipulirale z medbančnimi obrestnimi merami

Lani je izbruhnil škandal, ko se je razvedelo, da so banke več let manipulirale z medbančnimi obrestnimi merami tako, da jim je to v določenih okoliščinah koristilo.

Banke Barclays, RBS in UBS so morale zaradi vpletenosti v manipulacije že plačati skupaj več kot 2,5 milijarde dolarjev kazni. Nizozemska Rabobank pa je oktobra sporočila, da bo plačala kazen v višini 774 milijonov evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja