Teoretično še možna zaustavitev projekta Teš 6

Premogovnik Velenje: Teš 6 ne bi ogrožal Šoštanja in Topolšice

Članek slika

• Radićeva: Teoretično še možna zaustavitev projekta Teš 6 • Premogovnik Velenje: Teš 6 ne bi ogrožal Šoštanja in Topolšice • Anketa Dela: Javnost s prepričljivo večino podpira Teš 6 • Golob: Za varnost oskrbe za elektriko je nujno, da v Šoštanju ostane energetska lokacija • Večina bi prodala bojno ladjo Triglav •

Radićeva: Teoretično še možna zaustavitev projekta Teš 6

Zaustavitev projekta gradnje šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj (Teš 6) je po navedbah ministrice za gospodarstvo Darje Radić še mogoča, vendar pa za nadaljnje odločitve potrebuje predvsem jasno sliko o projektu. Kot je v ponedeljek dejala Radićeva, je glede Teš 6 še vedno vse preveč odprtih vprašanj.

Ministrica je v izjavi za novinarje po novinarski konferenci o sofinanciranju zasebnih družb tveganega kapitala povedala, da je Teš 6 ena najpomembnejših energetskih naložb, ki bo pomembno označila energetsko prihodnost Slovenije in bo zato tudi v prihodnjih tednih delež njene velike pozornosti. Tak projekt mora po njeni oceni dobiti mesto v nacionalnem energetskem programu, ki ga pripravljajo na ministrstvu in ga mora na koncu potrditi DZ.

Radićeva pa je istočasno dejala, da je imela v ponedeljek interni sestanek s sodelavci, na katerem jim je naročila, kakšne informacije o projektu morajo še proučiti, da ugotovijo, ali Teš 6 sodi v nacionalni energetski program oz. ali sodi v tem ali v kakem drugem obsegu. »Vse preveč je še odprtih vprašanj,« je rekla in dodala, da bo vztrajala na tem, da se dobi jasna slika o projektu.

Teoretično po njenih besedah sicer še obstaja možnost, da se projekt zaustavi, a ne želi ničesar napovedovati, saj potrebuje vse relevantne informacije. Radićeva upa, da bo z novo upravo laže priti do jasne slike.

Osnutek nacionalnega energetskega programa je sicer že pripravljen in osnovna izhodišča kažejo na optimalno kombinacijo virov v obliki treh stebrov - jedrske energije, termo energije in vodne energije oz. drugih obnovljivih virov.

V kakšnem razmerju bodo ti trije stebri, pa je po besedah Radićeve nekaj, kar je potrebno še proučiti. Kot je zatrdila, si je bolje vzeti teden več časa, kot na silo slediti projektu, za katerega vse več ljudi dvomi, da je pravi.

Ministrica je spomnila, da je projekt od začetka voden po načelu izvršenih dejstev, saj so odgovorni v Tešu doslej vedno naredili nek korak, nato pa lastnike in državo postavljali pred dejstva. Na tako logiko ne more pristati, je sklenila.




Premogovnik Velenje: Teš 6 ne bi ogrožal Šoštanja in Topolšice

Premogovnik Velenje je v ponedeljek znova zanikal navedbe, da je zaradi bodočega odkopavanja premoga za potrebe izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) ogrožen obstoj Šoštanja in Topolšice.

Resnica je namreč ta, »da Premogovnik Velenje skozi uradne dokumente, projekte, elaborate odkopavanja ter hkrati tudi z uradnim potrdilom o zalogah premoga dokazuje, da je za potrebe Teš 6 dovolj premoga znotraj eksploatacijskega območja velenjskega premogovnika«.

T.i. področje jame Šoštanj, gre za predel od Šoštanja do Topolšice, ni zajeto v tem prostoru in premog s tega območja ni predviden za odkopavanje, so v ponedeljek sporočili iz Premogovnika Velenje.

Direktor Premogovnika Velenje Milan Medved je na današnji seji šoštanjskega občinskega sveta znova zagotovil, da omenjeno področje jame Šoštanj ni v nobenem primeru predvideno za odkopavanje.




Anketa Dela: Javnost s prepričljivo večino podpira Teš 6

Slovenska javnost, kot izhaja iz ankete Dela s prepričljivo večino podpira investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), hkrati pa od države pričakuje, da se, ko gre za vlaganja v pridobivanje energije, odloča za zeleno energijo. Skoraj polovica anketiranih vladi predlaga, naj pogodbo s Patrio prekine, letalo falcon pa proda.

Na vprašanje, ali podpirajo investicijo v Teš 6, je pritrdilno odgovorilo 60,1 odstotka anketiranih, da je ne podpirajo, pa 28,8 odstotka. Med tistimi, ki to investicijo podpirajo, izstopajo zlasti simpatizerji SDS (69 odstotkov) in SD (64 odstotkov), nadpovprečno pogosto pa nasprotovanje izražajo simpatizerji LDS (55 odstotkov), anketiranci, stari od 26 do 35 let (47 odstotkov), anketiranci z visokošolsko izobrazbo (42 odstotkov) ter brezposelni anketiranci (58 odstotkov).

A sklepanje, da je slovenska javnost navdušena nad termoelektrarnami, bi bilo prenagljeno. Na vprašanje, v katere načine pridobivanja energije bi morala država investirati, se jih je kar 73,3 odstotka odločilo za zeleno energijo. Daleč zadaj so hidroelektrarne (13,3 odstotka) in krška nuklearka (8,7 odstotka), termoelektrarne pa so na zadnjem mestu s 7,2 odstotka glasov.

Golob: Za varnost oskrbe za elektriko je nujno, da v Šoštanju ostane energetska lokacija

Zdi se, da v energetiki prevladuje nekakšno mučno soglasje, da je šesti blok Teša nujen, sicer Slovenija ne bo energetsko varna. Predsednik uprave Gen-I Robert Golob medtem meni, da Teš 6 tak, kot je načrtovan, ni nujen. Kot je dejal v krajšem pogovoru za Delo, je za varnost oskrbe z elektriko nujno to, da v Šoštanju ostane energetska lokacija do leta 2025. »Za to je dovolj tudi manjši blok,« meni Golob.

Golob v projektu Teš 6 posebne dodane vrednosti ne vidi. Le pri uporabi domačega lignita je možna dodana vrednost, razvoj tehnologije izkopa ali kaj podobnega. »Ravno zato je velikanska škoda, da pri kupovanju opreme niso uporabili instrumenta protidobav. To bi bila izjemna dodana vrednost, ki so se ji odpovedali po izjemni neumnosti. Že zaradi tega bi morali pred poldrugim letom, ko je bil še čas, prekiniti pogodbo. A je bil takrat Janez Kopač proti, ker bi izgubili 25 milijonov evrov,« je še dejal Golob.

Večina bi prodala bojno ladjo Triglav

Anketirani so odgovarjali tudi na vprašanja o investicijah ministrstva za obrambo. Glede nakupa patrij 46,4 odstotka vprašanih vladi svetuje, naj pogodbo s finskim podjetjem prekine, 43,6 odstotka pa jih meni, da bi morala vlada kupiti manjše število oklepnikov. Da naj kupi vseh 135 oklepnikov, vladi predlaga 5,6 odstotka anketiranih, 4,4 odstotka pa jih je glede tega vprašanja neodločenih.

Vladno letalo falcon bi 43,5 odstotka anketiranih prodalo, 28,5 odstotka vprašanih bi ga dalo v najem, 25,5 odstotka pa jih vladi predlaga, naj letalo uporablja v službene namene. Drugačne odgovore je podalo 1,4 odstotka vprašanih, 1,1 odstotka pa jih na vprašanje ni znalo odgovoriti.

Večina - 59,3 odstotka vprašanih bi prodala tudi ladjo Triglav, medtem ko jih 34,1 odstotka vladi predlaga, naj jo obdrži. Na to vprašanje ni znalo odgovoriti 6,6 odstotka anketiranih.

Telefonsko raziskavo je za časnik Delo med 23. in 25. novembrom izvedla agencija Delo Stik, raziskava pa je zajela 556 anketirancev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja