Ameriško gospodarstvo še naprej okreva počasi

Fed ugotavlja različen a skromen gospodarski napredek po ameriških regijah

Članek slika

Vodilni gospodarski indeks newyorške nevladne poslovne organizacije Conference board je septembra napredoval za 0,3 odstotka v primerjavi z avgustom na vrednost 110,4 točke, kar po mnenju analitikov pomeni, da gospodarske aktivnosti napredujejo, vendar zelo počasi.

Ekonomist pri organizaciji Ken Goldstein meni, da je gospodarsko okrevanje leto dni po uradnem koncu recesije še vedno počasno in ne kaže nobenih znamenj pospešitve do uvodnih mesecev 2011. Indeks zajema deset pomembnih kazalcev, med drugim podatke o novih naročilih, obrestnih merah, vrednosti delnic, gradbenih dovoljenjih, urah dela v proizvodnji in številu tedenskih vlog za podporo brezposelnim.

Po današnjih podatkih ministrstva za delo so se te prejšnji teden zmanjšale za 23.000 na letno prilagojeno raven 452.000. Padec je majhen in po mnenju analitikov morda tudi posledica tega, da so bili uradi za brezposelne v začetku preteklega tedna zaprti. Povprečje štirih tednov je nazadovalo za 4250 na 458.000. V ZDA je v tednu s koncem 9. oktobra podporo uradno prejemalo 4,44 milijona ljudi, po posebnem podaljšanem programu pa še štiri milijone ljudi.

Fed ugotavlja različen a skromen gospodarski napredek po ameriških regijah

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je v študiji gospodarskih razmer v 12 delih države, objavljeni v sredo, ugotovila, da je ameriško gospodarstvo zgodaj jeseni raslo neenakomerno. Več kot polovica regij je zabeležila skromno rast, ostale regije pa prave rasti niso zaznale.

Gospodarska slika ZDA se glede na zgodnji september, ko je Fed zadnjič izvedel tako študijo, ni posebej spremenila. Tudi takrat se je namreč pokazalo, da je sedem regij zaznalo zmeren napredek v gospodarskih aktivnostih, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Iz Fedovih regij okoli New Yorka in Chicaga poročajo, da se je gospodarska dejavnost okrepila. Tudi v regiji okoli teksaškega Dallasa se razmere izboljšujejo, potem ko je po prejšnji raziskavi Feda začela kazati skromen napredek, o počasni rasti pa poročajo še iz regije okoli Atlante. Tri regije - Philadelphia, Richmond in Cleveland - gospodarsko dejavnost opisujejo kot mešano ali stagnirajočo.

Raziskava ugotavlja, da je bila potrošnja skromna v večini regij, kar zaradi njenega velikega pomena v bruto domačem proizvodu upočasnjuje gospodarsko okrevanje, težave pa so še naprej tudi na trgu stanovanjskih nepremičnin. Na drugi strani študija ugotavlja izboljšanje v industrijski proizvodnji.

Glede na junij, ko je Fed prvič po izbruhu krize 2007 zabeležil rast v vseh 12 regijah, se je rast zdaj upočasnila. Iz raziskave je razvidno, da okrevanje ni zadostno, da bi zmanjšalo brezposelnost. Ta je zdaj 9,6-odstotna, v povprečju pa je bila čez leto 9,5-odstotna.

Brezposelnost je tudi Fedova največja skrb, zato bo po besedah predsednika ameriške centralne banke Bena Bernankeja spodbujanje gospodarskega okrevanja glavna tema njihovega novembrskega srečanja. Vlagatelji in analitiki pričakujejo , da bo Fed takrat začela izvajati nov program za krepitev ameriškega gospodarstva.

V okviru tega programa naj bi Fed začel kupovati državne obveznice, s čimer naj bi omogočil padec obresti na hipoteke in ostala posojila ter tako pospešili rast. Sam obseg programa še ni znan.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja