Caterpillar pokazatelj zdravja svetovnega gospodarstva

Pri poslovanju pomembno vlogo odigrala gospodarska rast v regijah v razvoju

Članek slika

Največji proizvajalec gradbenih in rudarskih strojev na svetu, ameriški Caterpillar, je v tretjem četrtletju ustvaril 792 milijonov dolarjev čistega dobička oz. 1,22 dolarja na delnico, kar je 96 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Caterpillar, katerega prodaja je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP močan pokazatelj zdravja svetovnega gospodarstva, je prihodke od prodaje v četrtletju zvišal za 53 odstotkov na 11,13 milijarde dolarjev.

Poslovni rezultati so presegli pričakovanja analtikov, ki so pričakovali dobiček v višini 1,09 dolarja na delnico in 10,48 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje.

Kot so poudarili v družbi, je pri poslovanju pomembno vlogo odigrala gospodarska rast v regijah v razvoju, kot sta Azija in Južna Amerika. V primerjavi z lanskim letom se je izboljšala tudi prodaja v razvitih državah, kot so ZDA.

Caterpillar je ob tem zvišal napoved poslovanja v celotnem letu. Čisti dobiček naj bi se tako gibal med 3,80 in štirimi dolarji na delnico, potem ko so sprva napovedovali, da se bo gibal med 3,15 in 3,85 dolarja na delnico. Družba bo po pričakovanjih letos ustvarila med 41 in 42 milijardami dolarjev prihodkov od prodaje. Prihodki se bodo po napovedih prihodnje leto še zvišali in se približali 50 milijardam dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja