Fiatov čisti dobiček skoraj osemkrat večji kot lani

Rezultat je posledica dobre prodaje tovornjakov Iveco in traktorjev New Holland

Članek slika

Italijanski avtomobilski proizvajalec Fiat je v letošnjem tretjem četrtletju ustvaril 190 milijonov evrov čistega dobička, kar je 165 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. Povečanje čistega dobička je posledica dobre prodaje Fiatovih tovornjakov in traktorjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

K dobremu rezultatu prispevali tovornjaki in traktorji

Po podatkih Fiata, ki proizvaja avtomobile znamk Fiat, Alfa Romeo in Lancia, tovornjake znamke Iveco, traktorje znamke New Holland in druge kmetijske stroje, se so se prihodki podjetja v tretjem četrtletju povečali za 12 odstotkov na 13,5 milijarde evrov.

Največ prihodkov je bilo ustvarjenih iz poslovanja s tovornjaki Iveco (prihodki so bili višji za 15 odstotkov in so znašali dve milijardi evrov) ter kmetijskimi stroji CNH (prihodki so bili višji za 32 odstotkov in so znašali tri milijarde evrov). Prihodki od prodaje avtomobilov so ostali praktično enaki pri 6,6 milijarde evrov, pri čemer se je dobiček znižal za 16 odstotkov na 130 milijonov evrov.

V luči dobrih rezultatov so se podražile tudi delnice Fiata. Danes dopoldne je bilo treba za delnico na milanski borzi odšteti 12,17 evra, kar je 3,84 odstotka več kot ob koncu trgovanja v sredo.

Fiat je zaradi dobrih rezultatov popravil napovedi za letos. Zdaj pričakuje, da bodo celoletni prihodki znašali 55 milijard evrov, kar je pet milijard evrov več od dosedanjih napovedi. Prav tako je družba povečala pričakovanja glede dobička iz poslovanja, in sicer z 1,2 milijarde evrov na vsaj dve milijardi evrov.

Podjetje naj bi zmanjšalo tudi dolg. Konec leta naj bi znašal slabe štiri milijarde evrov, medtem ko naj bi po prejšnji napovedi presegel pet milijard evrov.

PSA Peugeot Citroen v četrtletju zvišal prihodke za 10 odstotkov

Francoski avtomobilski proizvajalec PSA Peugeot Citroen je v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišal prihodke za 10,3 odstotka na 12,99 milijarde evrov. V osnovni avtomobilski diviziji je koncern v četrtletju zvišal prihodke za 2,3 odstotka na 9,5 milijarde evrov.

V avtomobilski diviziji je koncern za leto 2010 napovedal 1,5 milijarde evrov dobička iz poslovanja, zaradi ugodnih četrtletnih rezultatov pa pričakujejo, da bo ta rezultat še boljši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koncern pričakuje v celotnem poslovnem letu 2010 rast deleža na vseh trgih, na katerih je prisoten. Na kitajskem trgu naj bi rast prihodkov znašala 20 odstotkov, v latinski Ameriki deset odstotkov, v Evropi pa naj bi se prihodki zmanjšali za pet odstotkov.

Dobiček povečal Harley Davidason

Dobiček pa je povečal proizvajalec motornih koles Harley Davidson in sicer z 26,5 milijona dolarjev oziroma 11 centov na delnico v lanskem tretjem četrtletju na 88,8 milijona oziroma 38 centov na delnico v letošnjem. Prodaja motorjev je po svetu sicer padla za 7,7 odstotka, samo v ZDA pa za 9,4 odstotka. Rast dobička je predvsem posledica boljših rezultatov finančne enote podjetja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja