Osborne: »Močno bodo zmanjšali javno porabo«

Velika Britanija načrtuje največji rez v javno porabo po vojni

Članek slika

Velika Britanija po besedah finančnega ministra Georgea Osborna načrtuje največji rez v javno porabo po drugi svetovni vojni. V petletnem varčevalnem načrtu, ki ga je Osborne danes predstavil v britanskem parlamentu, je predvideno krčenje socialnih transferjev ter zmanjšanje števila delovnih mest v javnem sektorju.

Osborne je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP povedal, da vlada do leta 2015 načrtuje prihranke v višini 83 milijard funtov (94 milijard evrov). Ti so poleg zvišanja davkov potrebni, da bi znižali proračunski primanjkljaj, ki je lani dosegel 156 milijard funtov (177 milijard evrov), kar je več kot deset odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

To pomeni ukinitev vsaj 500.000 delovnih mest v javnem sektorju ter zmanjšanje socialnih transferjev. »Pot bo težka, a vodi v boljšo prihodnost,« je dejal Osborne ter napovedal izravnan proračun do leta 2015.

Do pretežnega dela zmanjšanja števila delovnih mest naj bi prišlo s tem, ko na izpraznjena delovna mesta ne bodo zaposlovali novih delavcev, a bodo potrebna tudi odpuščanja, je dejal Osborne. »Storili bomo vse, da bi za prizadete našli alternativna delovna mesta,« je dodal.

Ko državi zmanjka denarja, je zmanjšanje števila delovnih mest »neizogibno«, je dejal Osborne. Med drugim naj bi v zunanjem ministrstvu, ki mu je finančni minister naložil prihranke v višini 24 odstotkov, oklestili diplomatski aparat. Izdatki za policijo naj bi se zmanjšali za štiri odstotke letno, ministrstvi za notranje zadeve in pravosodje pa bosta morali prihraniti po šest odstotkov letno.

Varčevati bo treba na vseh področjih javnega življenja, je opozoril Osborne. Tudi kraljica Elizabeta II. je obljubila, da se bo odpovedala prihodkom od davkoplačevalcev ter v letih 2012 in 2013 za do 14 odstotkov zmanjšala izdatke kraljeve družine.

Socialni transferji so doslej predstavljali eno tretjino izdatkov države. Osborne je napovedal, da se bo starostna meja za pridobitev državne pokojnine do leta 2020 zvišala na 66 let, s čimer naj bi prihranili pet milijard funtov na leto.

Varčevalni ukrepi pa ne bodo segli na področji zdravstva in razvojne pomoči.

Liberalno-konservativna britanska vlada, ki jo od maja vodi premier David Cameron, si želi v prihodnjih petih letih zmanjšati proračunski primanjkljaj z 10,1 odstotka na 1,1 odstotka BDP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja