Indija naj bi letos beležila več kot 7,5-odstotno rast BDP

Članek slika

Indijsko gospodarstvo naj bi se kljub šibki rasti v minulem četrtletju in težavam v svetovnem gospodarstvu letos okrepilo za več kot 7,5 odstotka, je napovedal indijski finančni minister Pranab Mukherjee. Med julijem in septembrom je država zabeležila najpočasnejšo gospodarsko rast v dveh letih.

Indija je v drugem četrtletju tekočega finančnega leta - med julijem in septembrom - zabeležila 6,9-odstotno gospodarsko rast, kar je bilo najmanj po drugem četrtletju 2009. Gospodarsko rast so oklestile težave v svetovnem gospodarstvu in serija zviševanja obrestnih mer.

Mukherjee pričakuje 7,5-odstotno rast, ekonomisti 6,-5-odstotno

Mukherjee kljub temu ostaja optimističen. "Če upoštevamo trend zadnjih dveh četrtletij, kaže, da bo rast do konca tekočega finančnega leta marca 2012 presegla 7,5 odstotka," je dejal na konferenci v New Delhiju. "Glede na to, kakšne so trenutno globalne razmere, nas to ne bo tako razočaralo," je dodal.

Napoved indijskega finančnega ministra je veliko bolj optimistična od ocen nekaterih ekonomistov, ki pričakujejo, da se bo indijski bruto domači proizvod (BDP) okrepil za 6,5 odstotka, država pa podala na pot počasnejše rasti. Indija, ena glavnih hitro rastočih držav na svetu, je v minulem finančnem letu sicer beležila 8,5-odstotno rast BDP.

Na gospodarsko rast vplivalo predvsem zaostrovanje monetarne politike

Svoj pečat je na gospodarski rasti pustilo 13 zvišanj obrestnih mer v manj kot dveh letih, s katerimi so indijske oblasti skušale zamejiti inflacijo, ki se še vedno giblje blizu desetim odstotkom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja