Indija z najpočasnejšo gospodarsko rastjo v dveh letih

Članek slika

Indija je med julijem in septembrom letos zabeležila 6,9-odstotno gospodarsko rast. Indijsko gospodarstvo se je s tem krepilo po najnižji stopnji od drugega četrtletja leta 2009, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indija je v predhodnem četrtletju zabeležila 7,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), v enakem obdobju leto poprej pa je bila rast 8,4-odstotna. Ekonomisti opozarjajo na jasne znake zaustavljanja gospodarske aktivnosti.

Najprej pričakovali 9-odstotno rast, sedaj "le" 7,3-odstotno

Indijski finančni minister Pranab Mukerjee je na podlagi najnovejših podatkov napoved indijske gospodarske rasti za celotno fiskalno leto, ki se bo zaključilo marca 2012, znižal na 7,3 odstotka.

Sprva je Indija za letos pričakovala devetodstotno gospodarsko rast. Nato je napoved postopoma zniževala, v prvi vrsti zaradi počasne gospodarske rasti v EU in ZDA. Ob tem je indijska centralna banka v zadnjih 20 mesecih 13-krat zvišala ključno obrestno mero v želji po krotitvi trmasto visoke inflacije, ki se je približevala 10 odstotkom.

Dodatna težava za indijsko vlado

Zaustavljanje gospodarske rasti predstavlja še dodatno težavo za indijsko vlado. Ta je v nemilosti pri prebivalstvu že zaradi naraščajočih cen hrane, še opozarja AFP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja